Glas Javnosti

SAMO DA U SRBIJI NE BUDE IZDAJE: Pet država iz Evrope ipak NE MENJA STAV i neće priznati tzv. "Kosovo"!

Politika
Autor: Glas javnosti

Kao što je stolica u UN za takozvano "Kosovo" neosvojiva zbog Kine i Rusije u Savetu bezbednosti, tako je i jedinstvena EU o pitanju kosovske nezavisnosti i dalje daleko od realnosti. Iako su zagovornici kosovske nezavisnosti ulagali nade da će evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine doneti neku novu realnost, stigla je još jedna potvrda da pet država EU koje ne priznaju nezavisno Kosovo nemaju nameru da podlegnu pritiscima i promene svoj stav.

Pritisak centrale

Iz Španije je stigla jasna poruka da ona ne menja svoj stav u vezi s nepriznavanjem nezavisnosti Kosova. Na pitanje upućeno španskom ministarstvu spoljnih poslova, da li je Madrid promenio stav o Kosovu nakon što su se Priština i Beograd usaglasili o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa, iz ovog ministarstva je rečeno da "pitanje teritorije Kosova" treba da bude rešeno dijalogom Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.


"Ne" kapitulaciji Srbije: Predsednik Aleksandar Vučić


- Vreme je da uložimo poslednje napore za rešavanje kosovskog pitanja... Rezultat sastanka od 27. februara bio je korak napred, ali ima još posla u smislu postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, koji je u februaru pozdravio Evropski savet. Iako je pozitivno što su se i Priština i Beograd usaglasili o tekstu predloga bez ikakvih izmena, neće biti čvrstog dogovora bez jasnog plana kako će se on sprovoditi - rekla je za RSE Elena Aljarila Kortezon, savetnica za komunikacije u pomenutom ministarstvu.

Bivši ambasador Milovan Božinović kaže da ne treba očekivati promenu stava nijedne od pet država koje ne priznaju nezavisnost.

- Svaka od njih drži čvrsto ovaj stav iz veoma ozbiljnih unutrašnjih razloga i pod stalnim su pritiskom takozvane centrale, odnosno moćnih država EU i SAD. Te države nemaju laku situaciju da održe svoj stav. Međutim, u bliskoj budućnosti ni kod jedne od njih ne vidim volju da nešto menja. Daleko smo od postizanja ugovorno regulisanog odnosa između Beograda i Prištine, pa samim tim i od ovih promena unutar država EU.


Ne očekujem u ovoj stvari ništa veliko dok se ne vidi šta je implementacioni plan. EU bi da bude jedinstvena onako kako jedinstvo zamišljaju najmoćnije države, poput Nemačke, Francuske, Britanije, SAD. Međutim, ova situacija, u kojoj je pet država reklo "ne, to nisu uslovi pod kojima mi možemo da priznamo Kosovo", kvari predstavu da je Zapad, otcepljenjem Kosova pod poznatim okolnostima, napravio veliku političku stvar. Ovih pet država pojačava utisak da je to nedovršen i nasilan posao - napominje sagovornik.

Neće ići lako

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja kaže za Kurir da je poslata jasna poruka Prištini da otvaranje pregovora sa EU neće ići tako jednostavno.

- U EU se ponovo ispostavilo da nema jedinstva po jednoj kriznoj temi kao što je rešavanje statusa Kosova. Iako su sve države članice EU podržale francusko-nemački plan, jasno je da to ne znači da će članice koje nisu priznale nezavisnost Kosova to i učiniti. Takva situacija otežava položaj EU i pregovore koji su započeti između Beograda i Priština.


Ovo je signal da je potrebna dodatna proaktivna uloga SAD u posredovanju prilikom pronalaženja rešenja koje bi bilo prihvatljivo obema stranama. Podsetio bih da su u svim dugotrajnim mirovnim rešenjima u Evropi poslednjih decenija učestvovale SAD. Takođe, jasna poruka je poslata i privremenim prištinskim vlastima da otvaranje pregovora sa EU neće ići tako jednostavno kao što se očekivalo, kao ni prijem u druge međunarodne organizacije. Zato u narednom periodu treba očekivati intenzivnije sastanke predstavnika EU sa predstavnicima Beograda i Priština, ali u kreaciji konačnog rešenja treba očekivati dominantnu ulogu SAD - ocenjuje Perišić.

Pozadina pritisaka

Jedinstvena EU bi sprečila otpriznavanja

Božinović podseća da su očekivanja najuticajnijih zapadnih zemalja da će pet država EU promeniti stav bila posebno velika nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

- Bilo je i pritisaka i očekivanja da će EU postati jedinstvena o pitanju priznanja. Međutim, to se nije dogodilo i to je veoma uticalo na činjenicu da je, u međuvremenu, dvadesetak država promenilo stav i povuklo priznanje nezavisnog Kosova. Da su Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar zauzele drugačiji stav, verujem da bi nastao talas novih priznanja - objašnjava naš sagovornik.

OVE DRŽAVE NE PRIZNAJU KOSOVO

- Rumunija

 - Slovačka

 - Kipar

 - Španija

- Grčka


Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR