Glas Javnosti

ROSU HAPSI SRBE ZBOG MLEKA: Pripadnici Kosovske policije i carine PRIVELI 11 LJUDI u Štrpcu i Severnoj Mitrovici

Politika
Autor: Glas javnosti

U akcijama koje su pre dva dana sproveli u nekoliko trgovinskih radnji u Štrpcu i jednom veleprodajnom objektu u tzv. Bošnjačkoj mahali u severnoj Mitrovici, pripadnici kosovske policije i carine uhapsili su 11 ljudi, osam u Štrpcu i tri u Severnoj Mitovici.

Uhapšenima je, prema saznanjima "Novosti", određen pritvor od 48 sati a tom prilikom, kako je saopštila kosovska policija, zaplenjena su tri vozila za koje se sumnja da su služila za prevoz, odnosno "zabranjen promet i šverc".

U saopštenju kosovske policije navodi se da je prilikom kontrole na četiri lokacije i u oduzetim vozilima pronađena znatna količina komercijalne robe, odnosno namirnica bez odgovarajuće dokumentacije, koja je u konsultaciji sa tužiocem, zaplenjena. Ova akcija, međutim, izazvala je revolt meštana Štrpca koji smatraju da je ovo nastavak napada na žitelje ove većinski srpske sredine na krajnjem jugu Kosmeta.



"Poslednje brojne akcije upada kosovske specijalne policije ROSU samo su nastavak pritisaka na našu sredinu jer upadima njihovih specijalaca kosovske vlasti žele da zaplaše i obeshrabre žitelje u nameri da ostanu ovde - komentarišu sagovornici iz Štrpca koji ne žele da ih spominjemo.

Ipak, revoltirano dodaju da je u više od polovine radnji u albanskim sredinama roba bez odgovarajuće carinske deklaracije, ali da oni nisu na udaru ni policije niti carine.



"Ovde su uhapsili ljude koji uzimaju jogurt i kiselo mleko u Mitrovici, pri čemu po jednom litru imaju zaradu od 10 do 15 dinara kao i za druge osnovne životne namirnice i tako pokušavaju da prehrane svoje porodice - ističu revoltirani žitelji Štrpca.

Upozoravaju da je ova većinski srpska sredina sa oko 10.000 Srba i 2.000 Albanaca, poslednjih meseci na udaru albanskih vlasti i kosovske policije dok daleko veći šverceri u albanskim sredinama godinama i decenijama nisu čak ni na meti provere, pišu Novosti.



Lisice i za veletrgovce 

Nezvanično, među troje uhapšenih u tzv. Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici su vlasnici trgovinskih radnji uglavnom Albanci. Lisice su stavljene i na ruke vlasnika i radnika veleprodajnog objekta u kojem su nabavljali robu vlasnici radnji iz Štrpca.



Protestuju pritiscima 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković navodi da premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti šalje naoružane specijalce u Štrpce sa ciljem da zastraši i svakodnevnim pritiscima pokuša da protera preostale Srbe iz ove najjužnije srpske sredine i prekine njihove veze sa ostalim srpskim sredinama.

Međutim, kako kaže, Štrpčani ne nasedaju na provokcije i odlučni su da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR