Glas Javnosti

DIPLOMATA KOJEM SE SMEJE CEO SVET: Glasa u naše ime pred UN, uzima nekoliko PLATA, a otac GAZI SRBIJU (FOTO+VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Rasprava u UN o rezoluciji kojom se osuđuje Rusija zbog napada na Ukrajinu bila je dramatična, ali toj drami je prethodila komedija koja je postala viralna.

Nažalost, akter te burleske je Nemanja Stevanović, stalni predstavnik Srbije u UN čiji je govor na izlomljenom engleskom i prepunom gramatičkih grešaka više ličio na govor nekog istočnoevropskog zanatlije u holivudskoj komediji nego na govor diplomate od karijere.

Stevanović koji je nakon govora na vanrednoj sednici Generalne Skupštine UN obrazložio odluku Srbije da glasa „za“ rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom, našao se na meti žestokih osuda javnosti na društvenim mrežama upravo zbog lošeg izgovora engleskog koji je pročitao sa papira.

Mnogi su se nakon ovog govora zapitali ko je čovek koji nas predstavlja i govori u ime svih nas pred celim svetom?!

Sudeći prema podacima na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, Stevanović je uporedo još od 2012. godine i predsednik Nadzornog odbora „Politike“, za šta prima 120.000 dinara mesečno, a u registru stoji i da je vlasnik četiri stana. Kupio je garsonjeru od 23 kvadrata, trosoban stan od 73 kvadrata je dobio u nasledstvo, a za još jednu garsonjeru od 16 i jednosoban stan od 38 kvadrata, ima ugovor o doživotnom izdržavanju. Vlasnik je i automobila Alfa Romeo 159 iz 2009. godine.

Kao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, od 2016. do kraja oktobra 2020. godine primao je 95.500 dinara mesečno.

Po struci je advokat, a nakon diplomiranja na Pravnom fakultetu u Kragujevcu magistrirao je pravo na Univerzitetu Fordham u Njujorku.

 
U međuvremenu je bio na raznim diplomatskim funkcijama u MSP, ali i specijalni savetnik Aleksandra Vučića u vreme kada je bio premijer.
Pre nego što ga je 2016. godine Ivica Dačić imenovao za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova, bio i predsednik Upravnog odbora RTB Bor.

stevanovic

Manje poznat detalji biografije karijernog diplomate Stevanovićća je da ga je u diplomatiju navodno ubacio Vuk Drašković te da je sin dobitnika NIN-ove nagrade, pesnika, književnika i romansijera Vidosava Stevanovića koji je široj javnosti poznat po tome što je podržao NATO bombardovanje Srbije i bio žestok kritičar režima Slobodana Miloševića.Prema tvrdnjama nekih izvora Vidosav je svojevremeno pobegao iz Srbije i zatražio azil u Francuskoj gde je proveo 10 godina pa se onda zaposlio u Sarajevu.

Već tada je za svoju prozu koristio izraz „fantastični realizam“, skovan prema poznatoj rečenici Dostojevskog da „ništa nije fantastičnije od stvarnosti“.
Protiv Vidosava je svojevremeno započet sudski proces koji je trajao šest godina. Nije ni oslobođen ni osuđen -  proces je zastareo.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR