Glas Javnosti

NAPREDNJAČKA KLIKA OPLJAČKALA KRALJEVO (5) Terziću za put u inostranstvo džeparac od 60.000 evra iz džepa grada

Politika
Autor: Glas javnosti

Izmislio je novu reč u srpskom jeziku - „aerodrum“, ali se nije libio da sa aerodroma odleti u daleki svet. Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, zajedno sa svojom svitom iz gradske uprave, zabeležio je rekord – u jednoj godini su na putu proveli 400 dana. Tako kazuju isplaćene dnevnice.

Grad Kraljevo, zajedno sa kabinetom gradonačelnika Terzića, godišnje je isplaćivao najmanje 1.000.0000 dinara na službena putovanja. Za vreme ove bahate vlasti visokog funkcionera Srpske napredne stranke potrošeno je više od 6.000.000 dinara za ovu namenu, navodi se u kriminalističko-operativnom izveštaju o vladavini ovog naprednjaka u gradu na Ibru.

Najveća pompa podigla se 2017. godine kada je mladi doktor nauka obišao pola planete. Prvo je 11. jula te godine otišao u posetu ruskoj oblasti Samara. Na put je krenuo dok se u gradskoj skupština vodila žestoka polemika o socijalnim davanjima Kraljevčanima, ali i o maksimalnom broju zaposlenih u administraciji Grada Kraljeva.

Terzićevo putešestvije se nastavilo. Odlazi u Rumuniju. Samo na nekoliko dana. Ubrzo, koferi su ponovno spakovani. Putuje u Belorusiju, u omladinski kamp, vodeći sa sobom mlade članove SNS-a. I sve o trošku Grada Kraljeva. Ovo putovanje traje 15 dana. Samo troškovi automobila i vozača koštali su 450.000 dinara.

Osim troškova koje su platili Kraljevčani ovaj put ostaće poznat Terziću i po njegovom čuvenom intervjuu na engleskom jeziku. Suludo je objašnjavati šta je gradonačelnik hteo da kaže ali je sigurno da je lideru socijalista Ivici Dačiću pao kamen sa srca. Jer, Terzićev engleski jezik je bio daleko ispod Dačićevog nivao i onog njegovog čuvenog objašnjavanja istorije Kalemegdanske tvrđave.

Onda, promena. Direktno iz Belorisije kreće put Kanade. Iznenađenoj upravi telefonom naručuje karte i da mu se pošalje novac. Cilj u je bio da se susretne sa kraljevačkim donatorom Milomirom Glavčićem, nastanjenim na Nijagara Folsu. Do susreta nije došlo. Na kraju je ispalo da će dati za izgradnju obdaništa na Beranovcu. Ali, na taj vrtić Kraljevo je potrošio 400.000 dolara.

Na ove Terzićeve akrobacije je za šest meseci je potrošen sav novac iz gradske kase namenjen za službena putovanja tokom godine.

Putovao je i u Izrael. Ni od ovog putovanja grad nije imao nikakve koristi, ali su se malo obišle turističke i verske destinacije. Kao uspomena na putovanja, na portalu Grada Kraljeva stoji ceo spisak gradova koje je obišao Terzić, ali pod rubrikom “bratski i partnerski gradovi“: Maribor (Slovenija), Zelena Gora (Poljsak), Ivanovo i Uvarovo (Rusija), Sen Foa (Francuska), Lod (Izrael),

Gorče Petrov (Severna Makedojina), Grodno (Belorusija), Nijagara Fols (Kanada), Hebron (Palestina) i Sibiu (Rumunija). Eto neke bedne koristi.

Ali, nije se samo Terzić ovajdio od dnevnica za službena putovanja i ino-dnevnica od „150 dinara“. I zameniku načelnika Gradske uprave isplatio je 60.000 dinara. Vozači su dobili po 100.000 dinara, predsednik Skupštine opštine 13.000... Po Terzićevoj računici ispada da je zamenik načelnika Gradske uprave samo u jednoj godini bio 400 dana na službenom putu.

Koliko su Terzić i njegova ekipa alavi na dnevnice, pokazuje i primer iz 2018. kada je gradonačelnikov čovek, inače član Gradskog veća, Miloš Ugrenović tražio da gradsko Veće pronalađe zakonsko rešenje koje će omogućiti povećanje putnih troškova.

I na kraju postavimo pitanje: kako je Terzić kupio trosoban stan? Jer nije bilo moguće da se uštedi od gradonačelničke plate od 112.000 dinara, i da se za četiri godine kupi stan čija tržišna vrednost nije ispod 60.000 evra. Da je svaki dinar od plate sačuvao u zadnje četiri godine do septembra 2020, Terzić nije mogao da sakupi više od 44.000 evra. Znači, malo dnevnice, malo mahinacije, malo tenderi…

Nastavlja se…

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR