Glas Javnosti

DATUM DOLASKA KRISTOFERA HILA JOŠ UVEK NIJE PRECIZIRAN: Oglasili se iz američke ambasade - priprema se za dužnost

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil danas u Vašingtonu počinje konsultacije pred dolazak u Srbiju, izjavio je otpravnik poslova američke ambasade Džon Ginkl.

- Ambasdor Hil je u Vašingtonu, gde počinje konsultacije i sastanke neophodne kao priprema za preuzimanje dužnosti u Beogradu - rekao je Ginkl.

On je dodao da datum dolaska ambasadora Hila još nije preciziran, ali da očekuje da to bude za nekoliko nedelja.

Čim saznamo tačan datum ambasadorovog dolaska podelićemo ga sa Vladom Srbije i obavestiti javnost, rekao je Ginkl koji je podsetio da je odluka da je Senat prošle nedelje potovrdio Hilovo imenovanje za ambasadora u Beogradu bila sjajana vest.

- Hil se priprema za put i sa nestrpljenjem očekuje dolazak u Beograd - rekao je Ginkl i dodao da Hila vežu lepe uspomene za Srbiju.

Ginkl koji je danas u ambasadoru Ukrajine Oleksandru Aleksandroviču uručio pomoć zaposlenih u ambasadi SAD namenjenu ukrajinskom narodu je naveo da postavljenje Kristofera Hila, jednog od najiskusnijih američkih diplomata, za novog ambasadora u Beogradu potvrđuje značaj srpsko-američkog partnerstva.

Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu od novembra 2019. godine. Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra Hila za novog ambasadora u Srbiji.

Hil je bio specijalni izaslanik za Kosovo SAD i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.
Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Hil je 14. decembra pred Odborom za spoljne poslove Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, rekao da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je naveo da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda. Tokom pretresa Hil je dodao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

- Srbija je ključna za stabilnost i napredak na Zapadnom Balkanu. Napredak Srbije je ključan za postizanje strateškog cilja Sjedinjenih Država da se revitalizuju naši evropski savezi, podrže demokratija i vladavina prava, unapredi ekonomska saradnja i rešavaju globalni i regionalni izazovi - izjavio je Hil.

Tada je podsetio da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je učestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, i da je po povratku u region preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR