Glas Javnosti

JASNA PORUKA IZ VAŠINGTONA! KRISTOFER HIL: Uzajamno priznanje Beograda i Prištine - najbolji način za napredovanje

Politika
Autor: Glas javnosti

Srbija je ključni faktor za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana, izjavio je danas kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil.

Hil je pozvao Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom.

"Uzajamno priznanje je najbolji način za napredovanje", rekao je Hil tokom pretresa pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD.


On je istakao da je dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, najbolji način da dve strane reše razlike.

Hil je rekao da će SAD, zajedno sa evropskim partnerima, nastaviti da podržavaju razvoj Srbije kao moderne i prosperitetne evropske države.

"SAD ostaju posvećene produbljenju bilateralnih odnosa sa Srbijom, kroz dalju političku, ekonomsku i bezbednosnu saradnju. U vreme kada dve zemlje slave 140 godina diplomatskih odnosa, radujem se jačanju međuljudskih odnosa, radu sa mladima u civilnom društvu i deljenju američkog iskustva u Srbiji", poručio je Hil.

Hil je izjavio u Senatu SAD da će, ako bude izabran, podržavati Srbiju u sprovođenju važnih reformi, da će isticati značaj slobode medija i podržavati civilno društvo.

Tokom pretresa pred Odborom Senata za spoljne poslove, što je prvi korak u procesu potvrđivanja njegove nominacije za ambasadora u Beogradu, Hil je rekao da će nastojati da podstakne održavanje transparentnih i poštenih izbora u aprilu naredne godine.

„Ako budem izabran, pokušaću da naglasim značaj slobode medija i da podržim ključnu ulogu civilnog društva u Srbiji. Raznovrsna politička scena i slobodni i nezavisni mediji su ključni za uspeh Srbije kao evropske demokratije“, kazao je Hil.

Naveo je da će SAD nastaviti da podržavaju napredak Srbije u oblastima među kojima su borba protiv korupcije, poboljšanje vladavine prava, jačanje demokratskih institucija.

Hil je rekao da Srbija, da bi postala članica EU, mora da normalizuje odnose sa Kosovom.

On je istakao i da će njegov prioritet biti sprovodjenje potpune istrage o ubistvu braće Bitići. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR