Glas Javnosti

KAKO SU OD RADOVACA, PREKO JANJIČARA POSTALI PRINCIPI: Velja Nevolja i Sale Mutavi stvorili najbrutalniji klan u Srbiji

Hronika
Autor: Glas javnosti

Predrag Janković Pesko (40) iz Pančeva, navodno blizak Veljku Belivuku, ranjen je prošlog petka u obračunu navijačke grupe Principi, koju je Velja Nevolja formirao nakon ubistva njegovog najbližeg druga Aleksandra Stankovića 2016. godine.

Janković je, kako se sumnja, povređen u unutrašnjem sukobu Principa, a navodni motiv je borba za prevlast u ovoj grupi koja je u Pančevu imala svojevrsnu bazu i koja je posle hapšenja Velje Nevolje praktično obezglavljena.

Prinicipi su kao Partizanova navijačka grupa nastali iz navijačke grupe Janjičari, na čijem je čelu bio ubijeni Aleksandar Stanković. Stanković je izrešetan u oktobru 2016. godine u Bačvanskoj ulici u Beogradu, a njegove ubice do danas nisu zvanično otkrivene, iako se spekuliše da iza njegovog smaknuća stoji škaljarski klan.


- Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk bili su na čelu Janjičara, grupe koja je nastala od pripadnika navijačkih grupa drugih klubova. Prema nekim informacijama, Stanković je ranije navijao za Crvenu zvezdu, a Belivuk za FK Rad:

- Oni su, međutim, prešli u Janjičare, a posle Stankovićeve smrti grupu je preuzeo Belivuk i promenio joj ime u Principi. Veoma brzo su dobili primat na tribini i sa stadiona proterali neke druge navijačke grupe Partizana. Nakon hapšenja Veljka Belivuka i tridesetak pripadnika njegovog klana 4. februara prošle godine, utvrđeno je da su Principi bili samo paravan za vršenje krivičnih dela.


- Pod okriljem navijačke grupe klan je trgovao narkoticima, a kasnije su počeli da svoje suparnike, ali i saradnike, brutalno ubijaju - objašnjava izvor.

Samo je hteo da planira ubistva

Kako je navodno ispričao Bojan Hrvatin, svedok-saradnik u postpuku protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Miljkovića je Partizanova tribina najmanje zanimala.

- Miljković je rekao da njega u stvari tribina i ne interesuje, da ga više interesuju ti ulični poslovi, gde je napomenuo da ga poslovi sa drogom ne interesuju, da ga interesuju samo poslovi oko planiranja ubistava - navodno je ispričao Hrvatin u tužilaštvu.


- Među žrtvama klana nalazi se i Aleksandar Gligorijević Puki iz Odžaka, inače pripadnik Principa, koga su likvidirali jer su sumnjali da im radi o glavi. Čak su na njegovom telu, posle brutalnog ubistva, urezali reč "izdaja". Iako se vođe Principa nalaze u pritvoru od februara prošle godine i grupa je praktično obezglavljena, pojedini vojnici i dalje pružaju podršku uhapšenima.

- Oni redovno ispisuju grafite podrške po gradu, a deo na Zvezdari, gde su Belivuk i Marko Miljković živeli, pretvorili su u pravi geto sa oznakama Principa. Osim toga, organizuju bakljade za rođendane pripadnika klana koji se nalaze u pritvoru, te su tako proslavili rođendane Marka Miljkovića i Marka Budimira - navodi sagovornik.


Inače, huligani vole da uvode vojničku hijerarhiju i strogu disciplinu.

- Jasno stavljaju do znanja da je grupa porodica, obezbeđuju novim i vernim članovima posao. Tako stiču utisak da su deo grupe i to ih čini važnim. Neke vođe i mladi dovedu što više svojih drugova i tako ih uvuku u organizaciju, čak i ako nisu navijači. Sve to ide do fanatizma, a sve pod maskom ljubavi za svoj klub i tribinu. Zato i ovako reaguju iako su njihove vođe uhapšene i sumnjiče se za monstruozne zločine - objašnjava izvor Kurira.

BONUS VIDEO: Ovo su stvarni rejtinzi političkih stranaka

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR