Glas Javnosti

DIJANA HRKALOVIĆ DANAS PRED SUDOM: Odgovaraće samo na JEDNO PITANJE

Hronika
Autor: Glas javnosti

Suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović zakazano je za danas u Specijalnom sudu u Beogradu povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca. Pred sudom će se izjasniti samo na pitanje o priznanju krivičnog dela koje joj se stavlja na teret.

Trojica advokata koji su u dosadašnjem toku postupka branili bivšu državnu sekretarku MUP-a  otkazali su joj punomoćje dva dana pred najavljeni početak suđenja.

Sa njom će se na optuženičkoj klupi naći i bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Hrkalović će na suđenje biti privedena iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi od 24. decembra, dok će dvojica bivših policajaca doći u sud sa slobode, jer im pritvor nije određen.


Bivša državna sekretarka MUP-a nalazi se u pritvoru zbog opasnosti od bekstva.

- Na početku suđenja Hrkalović i druga dvojica optuženih će se kratko izjasniti da li priznaju ili ne priznaju krivično delo, nakon čega će tuzilac sudu predstaviti optužnicu i dokaze kojom ih potkrepljuje. Zatim, će se sudu obratiti advokati optuženih i predstaviti svoje kontraargumente i dokaze, i predložiti svedoke- kaže izvor iz suda.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.


Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.


Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", meju kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću, nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.


Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere, poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal, piše Telegraf.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP