Glas Javnosti

KO TO GROKĆE KOD SOMBORA? Ministarka Obradović, njena sekretarka, farma svinja u mreži narkoklana Velje Nevolje

Hronika
Autor: Glas javnosti

Masnice, otok, lekari, napad…Rade Obradović iz Grupe građana "Kritična masa za pobedu" u Kuli napadnut je u centru tog vojvođanskog mesta. Motiv: šerovanje teksta u kom je glavni lik Marija Obradović, SNS ministarka u Vladi Srbije, njen nevenčani suprug Ivan Bojović, njena državna sekretarka sa mužem. I svi su spakovani na farmi svinja, u Gakovu kod Sombora, mestu poznatom po gajenju – marihuane!

Obradovića je 25. februara uveče, pretukao komšija Velimir Potpara, muž Dragane Potpare, državne sekretarke u Ministarstvu državne i lokalne samouprave koje vodi Marija Obradović.


Sve je počelo marta prošle godine i sumnjive farme svinja u Gakovu, za koji se sumnja da su obezbeđivali članovi grupe Veljka Belivuka – Velje Nevolje. Navodno,obezbeđivali su je jer se na ovoj zabačenoj farmi uzgajala marihuana. Idealno mesto, jer je šest kilometara dalje granični prelaz za ulazak u zemlje EU. A, na ovoj famri je 2018.godine, kada je bila u vlasništvu Vladimira Vrbaškog policija je pronašla laboratoriju i stabljike marihuane. I marta 2021. u Gakovu je otkrivena velika ilegalna laboratorija za marihuanu, zaplenjeno je 2.176 biljaka ovog narkotika, kao i oprema za proizvodnju i suplementi.




Kako je sve počelo. Ministarka Marija Obradović i njena državna sekretarka Dragana Potpara zvanično se u Gakovu bave se uzgojem svinja, u zadruzi osnovanoj zajedno sa mrežom osoba povezanih sa Srpskom naprednom strankom, otkrio je VOICE.

Plodno tlo za ovaj posao postala je uprava poljoprivrednog giganta “Graničar” iz Gakova koja je 2017. godine volšebno iz vlasništva kontroverznog biznismena Vladimira Vrbaškog prešla u ruke osoba povezanih sa SNS-om i Obradovićkom. Vrbaški se nekako u aferi Belivuk našao kao neko ko je, navodno, navodi VOICE prao novac za ovaj mafijaški klan.



U somborskom ataru između Gakova i Rastine nikla su tri objekta za uzgoj svinja, uverio se VOICE. Investitori su, svedoči dokumentacija koju poseduje VOICE, državna sekretarka Dragana Potpara, Ivan Bojović (partner ministarke Obradović) I Stefan Viekanjić, bratanac bivšeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića, koji su i vlasnici parcela na nekadašnjoj 4. upravi nekadašnjeg poljoprivrednog giganta “Graničar” iz Gakova.

Farme svinja su skrivene od pogleda prolaznika, na oko dva kilometra udaljene od glavnog puta od Gakova ka Rastini. Slučajno ili ne, ovde je 2018. godine, nekoliko meseci nakon što su novi vlasnici nekadašnje uprave “Graničara” osvanuli u katastru, svečano otvoren granični prelaz Rastina- Bačsentđerđeđ. Granični prelaz koji su vlasti Srbije i Mađarske promovisali kao najbrži put Srbije ka zemljama EU udaljen je od naprednjačkih farmi svinja manje od šest kilometara, uverio se VOICE na licu mesta.

Rade Obradović
Rade Obradović

Ivan Bojović, Stefan Videkanjić, kao i sama državna sekretarka Dragana Potpara su – počev od 2019. godine - na “Graničarevoj” upravi u Rastini izgradili objekte od gotovo hiljadu kvadratnih metara za tov svinja, otkriva VOICE a pokazuju javno dostupni podaci na sajtu državnog katastra i Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP).

Dragana Potpara je parcelu i objekat 2020. godine uredno prijavila u imovinskoj karti funkcionera Agenciji za borbu protiv korupcije kao parcelu i objekat koji je stekla. Na internetu je registrovan i besplatan domen poljoprivrednog gazdinstva Dragane Potpare sa galerijom fotografija objekta, prilaza i same farme svinja i radnim vremenom 24/7.


U zadruzi “Molimentum agro”, registrovanoj u julu 2019. u Kuli, pored ministarke Obradović i državne sekretarke Potpare našli su se, I Nikola Pajić, bivši direktor somborske JKP Čistoće, koji je 2018. godine iz Pokreta obnove kraljevine Srbije prešao u SNS, kao supruga Natalija i bratanac Stefan bivšeg predsednika Kule Perice Videkanjića. Dragana Potpara je polovinom 2020. godine istupila iz zadruge, pokazuje registar APR-a.

U Kuli su, uz malo drugačiji sastav zadrugara, 2019. godine osnovane još dve zadruge koje povezuju farme u Rastini sa predstavnicima vladajuće stranke. Poljoprivredna zadruga “Kiđoš Kula“ u kojoj se među osnivačima navode ministarkin nevenčani suprug Ivan Bojović, Perica Videkanjići Velimir Potpara, suprug državne sekretarke. Zadruga je registrovana za uzgoj muznih krava. Mesec dana nakon osnivanja oduzet joj je PIB. Gotovo istovremeno osnovana je i zadruga “Agro Kiđoš“. I u njoj je jedan od osnivača Perica Videkanjić. I ovoj zadruzi je nakon mesec dana oduzet PIB, a obe zadruge registrovane su na kućnoj adresi Videkanjićeve porodične kuće.

Ime zadruge “Molimentum agro” podseća građane Kule na vladavinu Perice Videkanjića, kada je istoimeno preduzeće “Molimentum” njegovog brata Zorana, bez izuzetka, dobijalo javne nabavke ravnanja deponija, atarskih puteva i uklanjanja snega sa puteva, a o kojima je pisao VOICE. Iako je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla prvo opomenu pa meru razrešenja sa funkcije zbog sukoba interesa, Perica Videkanjić je više od pola godine kasnije ostavku podneo, kako je naveo, iz ličnih razloga.

“Molimentum agro” je samo jedna od tri poljoprivredne zadruge osnovane nakon što je 2018. godine vlasništvo nad zemljištem i objektima nekadašnje uprave “Graničar” iz Gakova sa Vladimira Vrbaškog prešlo na mrežu osoba usko povezanih sa naprednjacima.



Prateći put gakovačkog “Graničara” od vojvođanskog poljoprivrednog giganta do plena podeljenog u mutnim postprivatizacijskim vezama politike i biznisa, VOICE je ispratio kako je ovaj kombinat 2016. godine preko noći prešao u vlasništvo Vladimira Vrbaškog, a već sledeće godine u ruke više fizičkih lica i preduzeća povezanih sa SNS-om. Međutim, na pitanje kako je preko noći došlo do promene vlasništva, iz somborske službe Republičkog geodetskog zavoda (katastra) tražili su da se opravda “pravni interes”?!

A da su podaci o onima koji su se u katastru upisali kao vlasnici zemlje i objekata propalih poljoprivrednih giganata u Vojvodini “tajna” , potvrdio je i poslednji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, kome već tri godine nadležne institucije tvrde da ne poseduju ove podatke ili ih proglašavaju poslovnom tajnom.

Osim funkcije u istom ministarstvu, zadrugarstva u uzgoju svinja, ministarka Obradović i državna sekretarka Potpara delile su neko vreme i interesovanje za pružanje usluga u oblasti salona frizeraja i lepote. U registru APR Marija Obradović je krajem marta 2019. godine registrovala salon lepote “Harmony lux”. Salon sa sedištem u Beogradu i šest zaposlenih ugašen je u oktobru 2020. godine. Kontakt imejl adrese salona koje se navode na sajtovima evidencije preduzetnika su adrese Marije Obradović i Dragane Potpare.

I tako je Obradović pretučen na ulici. Motiv vidi u šerovanju teksta o ministarki Mariji Obradović ali i u politici jer u ime GG Kritična masa za pobedu sakuplja potpise za učešće na lokalnim izborima koji se u Kuli održavaju 3. aprila. Obradović je, inače, i u prethodnom sazivu bio zamenik šefa odborničke grupe ove liste građana, koja je bila opoziciona u lokalnoj skupštini u kojoj je vlast imala Srpska napredna stranka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR