Glas Javnosti

NEKOM RAT, NEKOM BRAT: Naši privrednici zadovoljno trljaju ruke, Rusi poludeli za ovim srpskim proizvodima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ekonomske sankcije koje su zemlje EU uvele Ruskoj Federaciji otvorile su prostor i šansu za naše proizvođače i veletrgovce. Posebno za premijum program, poput alkoholnih pića i konditorskih proizvoda. Njihove trgovačke firme zainteresovane su da nabavljaju ovu skuplju i kvalitetniju robu iz Srbije, koju ranije nisu nikad kupovale kod nas, već u zapadnim zemljama.

Duško Marjanović, iz Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije, objašnjava da je sada rusko tržište u većem obimu nepokriveno i kada je reč o vrsti i količini proizvoda. On ističe da njihove trgovačke kompanije traže od svojih kolega u Srbiji da im obezbede robu i to ne samo široke potrošnje, kao što su hrana, piće, kozmetika, kućna hemija, već i premijum proizvode.

- Ranije su imali dobavljače u državama EU, a sada su se preorijentisali na druge strane i mi prednjačimo kao prijateljska zemlja - kaže Marjanović.


- Treba imati u vidu da smo mi mali i nemamo velike kapacitete za tako veliko tržište. Zato je najbolje da se orijentišemo na premijum proizvode, koji su skuplji i plasiraju se u manjim količinama. U toj oblasti možemo da budemo konkurentni sa cenama na tom tržištu i kada se ukalkuliše transport. Poznati smo po dobrim rakijama, vinima, domaćoj radinosti. Traženi su i konditorski proizvodi.

On ukazuje da su Rusima značajniji premijum proizvodi koji su specifični za naše podneblje od neke robe masovne potrošnje. U RF, kako navodi, postoje posebni standardi pakovanja, označavanja, koje treba zadovoljiti, i zato je potrebno da se brzo radi na tome.


U ovoj velikoj šansi koja se otvara za naše izvoznike, problem bi mogao da predstavlja prevoz robe. Kako saznajemo od dobro upućenih izvora, situacija u vezi sa transportom na rusko tržište dodatno se komplikuje. Ukoliko EU ne blokira prevoz robe preko zemalja koje se graniče sa Rusijom, Poljska i baltičke zemlje najavljuju da će to same učiniti. Trenutno se na granici Poljske i Belorusije nalazi duga kolona kamiona, ali i demonstranti koji žele da im se onemogući transport u Rusiju. Takođe, pod znakom pitanja je i prevoz Crnim morem, a ostali pravci su neisplativi. Svetska banka procenila je da će uvoz u Rusiju ove godine opasti za 35 odsto.

I megamarketi traže zamenu

Osim brojnijih mogućnosti za plasiranje robe na tržište RF, našim dobavljačima se otvorio veći prostor i za snabdevanje zapadnih trgovinskih lanaca u Srbiji, koji sa svojih polica povlače ruske proizvode.


- Kao deo multinacionalnih kompanija, oni slede politiku svojih centrala - objašnjava Duško Marjanović iz Unije poslodavaca Srbije. - Sada traže zamenu za rusku robu i tu je šansa za naše dobavljače da plasiraju ili svoj proizvod ili uvozni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR