Glas Javnosti

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM: Ukoliko ste se odlučili za nov automobil, čekaćete čitavu večnost!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pandemija i rat u Ukrajini usporili su proizvodnju i isporuku automobila, pa kupci u Srbiji čekaju od šest meseci do godinu dana, a cene su više i do 30 odsto i novim i starim vozilima, izjavili su danas predstavnici auto-kuća.

- Proizvodnju automobila prvo je usporila pandemija, a zatim i rat u Ukrajinii zbog nedostatka mikročipova, pa se na isporuku čeka od šest meseci do godinu dana - rekao je predsednik Asocijacije uvoznika motornih vozila Milan Belin.

On je rekao da su najveći proizvođači mikročipova fabrike u SAD, Kini i Tajvanu koje su se zbog veće potražnje mikročipova za kompjutere, od kada je omasovljen rad od kuće zbog pandemije, preorijentisali na tržište računara.


Dodatni problem za smanjenju isporuku mikročipova je, prema njegovim rečima i to što je izgorela jedna fabrika u Japanu koja ih je proizvodila, a zatim se nadovezao i na problem rata u Ukrajini, gde je takodje bilo proizvodjača tih auto-komponenti, kao i na sankcije prema Rusiji koje su stopirale uvoz iz te zemlje, pa su evropski proizvodjači automobila ostali bez delova.

Belin je rekao da je proizvodnja automobila 40 odsto manja nego što je potražnja i da cene svaki mesec malo po malo porastu.


Dodao je da je nedovoljna i ponuda polovnih automobila i da oni čak i više poskupljuju od novih.

"Ponuda polovnih automobila je smanjena jer dok neko ne dobije novi automobil ne može da proda polovni, a oni su više poskupeli nego novi, čak za 20-30 odsto", rekao je Belin.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR