Glas Javnosti

MINUS U KASI: Tope se srpske devizne rezerve, oglasili se iz Narodne banke Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta iznosile su 14.296,3 miliona evra (14,29 milijardi) i bile su za 1.265,2 miliona (1,26 milijardi) evra niže nego na kraju prethodnog meseca.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 131 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 11.577,7 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 1.370,2 miliona evra.


Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u martu u najvećoj meri su uticale aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu (1.160,0 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu. Na smanjenje deviznih rezervi delovali su i neto razduženje države po osnovu kredita (161,6 miliona evra) i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 45,3 miliona evra), navodi se u saopštenju.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka (89,2 miliona evra), kao i upravljanja deviznim rezervama, donacija, deviznih državnih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu i ostalim osnovima (ukupno neto 24,1 milion evra), ističe NBS.


Neto tržišni efekti u martu bili su negativni u iznosu od 11,6 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 522,5 miliona evra i bio je za 51,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.627,3 miliona evra.

"U martu, kao i od početka ove godine, dinar je blago nominalno oslabio prema evru (za 0,1 posto). Pri tome, Narodna banka Srbije tokom proteklih šest meseci (od oktobra 2021. godine) snažno deluje na domaćem deviznom tržištu kako bi očuvala neophodnu relativnu stabilnost deviznog kursa u uslovima nezapamćene globalne neizvesnosti. Radi očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu prodala do sada najviši iznos – 1.170 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2.115 miliona evra", navodi se u saopštenju i dodaje:


"Snažne deprecijacijske pritiske, koji su od oktobra 2021. do februara 2022. godine uglavnom bili vođeni izuzetno visokom deviznom tražnjom uvoznika energenata i pojačanom globalnom neizvesnošću oko krize u Ukrajini, u martu je znatno povećala nezapamćena i bezrazložna (panična) tražnja građana za efektivnim stranim novcem. I pored jasnih poruka Narodne banke Srbije da stabilnost domaćeg deviznog tržišta neće biti ugrožena (što je Narodna banka Srbije i dokazala), kao i da nema razloga za prekomernu kupovinu strane valute, u martu je realizovan rekordno visok neto otkup efektivnog stranog novca od banaka u iznosu od čak 692,5 miliona evra, što je doprinelo snažnim deprecijacijskim pritiscima na kurs dinara prema evru. U martu je ovaj faktor, uz nastavak visoke tražnje za devizama tri najveća uvoznika energenata (503,2 miliona evra), činio celinu neto tražnje za devizama po osnovu svih faktora, dok su svi ostali činioci imali gotovo neutralan zbirni efekat."

Posmatrano u prethodnih šest meseci (od oktobra 2021. zaključno s martom 2022. godine), neto tražnja za devizama najvećih uvoznika energenata iznosila je 2.146,3 miliona evra i činila je gotovo 90% neto tražnje za devizama svih rezidentnih kompanija, piše Nova.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR