Glas Javnosti

STIŽE JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE: Obuke u auto-školama biće DUPLO SKUPLJE, veliki udar na džep budućih vozača

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Usled konstantnog poskupljenja goriva, poskupljuje i sve ostalo što zahteva bilo kakvu vrstu transporta. Stoga nije neočekivano što su i auto-škole za "B" kateogriju najavile poskupljenja, i to ne mala.

Kada je u pitanju određivanje cene obuke za buduće vozače, njih određuje Vlada, a poslednja odluka koja se na to odnosila doneta je 2012. godine I nije se menjala do danas, iako su promene cena goriva veoma česte.

Instruktor u jednoj od beogradskih auto-škola rekao je u razgovoru za portal Nova.rs da je Zajednica auto škola dala predlog Vladi Srbije da se cene koriguju, zbog toga što je 2012. godine cena goriva bila 100 dinara po litru, dok danas iznose skoro 200.


"Svi ostali troškovi su se povećali – od održavanja I pranja vozila od doprinosa za radnike, a cena obuke je ista već 10 godina, tako da je došlo vreme da se neke stvari menjaju“, kažu instruktori, naglašavajući da je trenutno, u finansijskom pogledu, situacija za auto-škole izuzetno nepovoljna.

Instruktori auto-škola dali su predlog Vladi, na osnovu kojeg će cena obuke biti značajno skuplja nego što je sada – čak duplo viša.


To bi značilo da će budući vozači, umesto 60.000 I 70.000 dinara, koliko plaćaju sada, za obuku morati da izdvoje čak 140.000 dinara.

Kada je u pitanju način formiranja cene obuke, Vlada određuje minimalnu i maksimalnu cenu obuke, ali se instruktori uglavnom drže minimalne, prvensteno zbog velike konkurencije.


Prema informacijama iz auto-škole, neće samo praktični deo obuke poskupeti, već i sve ostalo, i to za oko 30 odsto.

Osim praktičnog dela obuke, budući vozači prvo pohađaju teorijske časove, koja se za sada nije menjala, ali je potrebno izdvojiti i 5.000 dinara za lekarski pregled i obuku iz prve pomoći.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR