Glas Javnosti

Državna pomoć od 300.000 dinara: Država ponovo deli pomoć za pokretanje privatnog biznisa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Bespovratna podrška države za samozapošljavanje dolazi uz obuku iz osnova preduzetništva

Nezaposlenost je u Srbiji na stabilnih manje od 10% ali za one koji nisu našli posao, ne žele da „rade za druge“ ili imaju svoju ideju za pokretanje nekog malog biznisa, država daje bespovratno 300.000 dinar za samozapošljavanje. Ali to nije sve, jer uz državni grant, budući „mali privatnik“ dobija i obuku iz osnova preduzetništva.


Da bi se dobila ova državna subvencija potrebno je da se kandidati prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja svake godine raspisuje konkurs za Subvenciju za zapošljavanje.

Subvencija od 300.000, odnosno 330.000 dinara ako se samozapošljava lice sa invaliditetom, dodeljuje se jednokratno radi osnivanja radnje, zadruge ili bilo kog drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva.

Ko ima pravo na 300.000 dinara?

Pravo da dobiju ovaj državni novac imaju građani Srbije koji su:

  • prijavljeni na evidenciju nezaposlenih kod Nacionalne službe za zapošljavanje;
  • završili obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije;
  • ispunili ranije obaveze i izmirili sva dugovanja prema NZS;
  • u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.


Ovo poslednje znači da nisu prekoračili iznos za dobijanje državne pomoći ako su ranije koristili neki vid.

U svoj biznis uz osnovnu obuku

Da bi kandidati za samozaposlene imali više uspeha u startu svog biznisa, u programu je predviđena i obuka za razvoj preduzetništva. Ona se može završiti u samoj NZS ili u nekoj drugoj ovlašćenoj organizaciji, i to u direktnom okruženju ili u onlajn formatu.

Kako je napomenuto, polaznicima se predstavljaju i karakteristike lokalnog tržišta rada, kao i svi trenutno aktuelni i najavljeni javni pozivi za dodelu subvencija.

Neophodni dokumenti

Sve što je potrebno da priložite da biste podneli zahtev za ostvarenje ove subvencije jeste popunjen zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu NZS, kao i dokaz o završenoj obuci, u slučaju da nije ostvarena u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Međutim, ukoliko ste invalid, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održavanja istog.

Da bi došlo do konačnog zaključivanja ugovora sa NZS za isplatu ove državne subvencije, potrebno je da dostavite i sledeću dokumentaciju:

  • fotokopija rešenja nadležnog organa o upisu u registar, ukoliko nije registrovan u APR-u;
  • fotokopija potvrde o izvršenoj registraciji kod Poreske uprave (obrazac REG);
  • fotokopija kartona deponovanih potpisa kod poslovne banke;
  • fotokopija/očitana lična karta podnosioca zahteva;
  • sredstva obezbeđenja ispunjenja ugovornih obaveza;
  • fotokopija/očitana lična karta žiranta i drugi dokazi u zavisnosti od statusa žiranta.

Uz novac i obaveze

Korisnik ove državne subvencije u obavezi je da delatnost, za koju mu je i odobrena subvencija u skladu sa podnetim zahtevom sa biznis planom, obavlja kao primarnu delatnost.

Takođe, da po tom osnovu izmiruje sve doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje godinu dana, računajući od dana kada je započeo obavljanje delatnosti, sa mogućnošću privremenog prekida delatnosti od najviše 12 meseci prema rešenju APR-a ili bilo kog drugog nadležnog organa.


Da se ne bi događalo da se novac nenamenski potroši, korisnik subvencije mora da omogući NZS da kroz dokumentaciju prati realizacije ugovornih obaveza i da ima uvid u obavljanje delatnosti.

Na zahtev NZS obavezan je da dostavi i dokaze o realizaciji ugovornih obaveza i obavesti Nacionalnu službu za zapošljavanje o svim promenama koje su od značaja za realizaciju ugovora, a sve to u roku od osam dana od nastanka promene.

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR