Glas Javnosti

Lepe vesti za sve građane: Siniša Mali otkrio kad je povećanje plata i penzija

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar je otkrio da su finansije u Srbiji stabilne.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će, ukoliko se nastavi rast ekonomije, već polovinom naredne godine doći do dodatnog povećanja plata i penzija u Srbiji. On ističe da je cilj dostizanje prosečne plate od 1.400 evra do kraja 2027. godine, što predstavlja ambiciozan, ali ostvariv plan. Takođe, naglašava da nije dovoljno samo očuvati standard građana, već da je potrebno težiti ka njegovom daljem rastu.


U skladu sa najavom, Mali ističe da će uskoro doći do povećanja plata u javnom sektoru od 10 odsto, penzija od 14,8 odsto i minimalne zarade od 17,8 odsto. Ovo predstavlja rekordno povećanje, a ministar naglašava da je to samo prvi korak ka ostvarenju postavljenih ciljeva.
Ministar finansija naglašava značaj organizacije specijalizovane EKSPO izložbe 2027. godine kao jedne od najvećih razvojnih šansi za Srbiju u narednom periodu. On ističe da će ova izložba imati pozitivan uticaj na celu zemlju kroz investicije, infrastrukturne projekte i razvoj različitih delova zemlje.

Mali ističe da su ekonomski rezultati tokom 2023. godine izuzetno pozitivni, posebno imajući u vidu globalne ekonomske izazove. Srbija je uspela da zadrži stabilnost i ostvari rast, dok su mnoge druge zemlje suočene sa recesijom. Međunarodni monetarni fond je takođe pozitivno ocenio ekonomske rezultate Srbije, što dodatno potvrđuje uspeh ostvaren u teškim globalnim okolnostima.


Ministar ističe da je Srbija ostvarila rekordno nisku stopu nezaposlenosti, kao i rekordne strane direktne investicije u iznosu od oko 4,5 milijardi evra. Ovo jasno ukazuje na poverenje investitora u ekonomiju Srbije i stabilnost poslovnog okruženja.

Mali naglašava značaj deviznih rezervi od 25 milijardi evra, koje omogućavaju stabilan kurs dinara i doprinose smanjenju inflacije. Takođe, ističe da se očekuje da će deficit budžeta ove godine biti manji od prvobitno planiranog, što dodatno osnažuje ekonomske temelje zemlje.

Ministar Mali najavljuje da će prosečna plata u Srbiji, prema projekcijama, iznositi između 830 i 840 evra, dok će prosečna penzija premašiti 390 evra. Takođe, minimalna zarada će premašiti 400 evra, što predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodne godine.


Kao zaključak, ministar Siniša Mali ističe da će ostvarenje ciljeva povećanja plata, penzija i minimalne zarade predstavljati vrhunac dosadašnjeg rada i razvoja zemlje. Srbija se nalazi na pozitivnom ekonomskom putu, sa jasnim perspektivama daljeg rasta i napretka.

Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR