Glas Javnosti

ZAŠTO najveći POLITIČKI KONVERTIT moderne Srbije BILJANA SRBLJANOVIĆ predvodi HAJKU na MIKU ALEKSIĆA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od kako je u javnost isplivala optužba za silovanje i ime Mike Aleksića povezano sa njom, Srbija kao da je zaboravila na onu narodnu ”ni po babu ni po stričevima”.

Kao da sva teorija prava savremenog sveta ne počiva na pretpostavci da je “svako nevin dok se ne dokaže da je krv”.

Najveći broj medija brže-bolje osudio je Miku Aleksića odmah pošto se pojavio intervju glumice Milene Radulović u kome je ispričala da je Aleksić dok je bila maloletna silovao.

Zašto su i kada, i u čijem interesu mediji u Srbiji preuzeli ulogu tužioca, tužilaštva, sudija i suda tek će pokazati vreme, ali je evidentno da je pored medijske hajke, Aleksiću ukinuto pravo i na najobičniju zakonsku odbranu.

I dok su advokati tužiteljki dobijali prostora da u medijima govore o iskazima, strategiji, potencijalnim dokazima i na široko i na dugačko, Aleksiću i njegovoj obrani zabranjeno je i da se oglasi.

Intervju njegove supuge Biljane Mašić dat medijima poslednjih dana osuđuje se kao da novinarsko pravilo “a šta na to kaže druga strana” nikada nije obitavalo u srpskim medijima.    

Ulogu predvodnice hajke na Miku Alekisća neki način na sebe je preuzela srpska spisateljica Biljana Srbljanović.

Ona je više puta, poslednjiih meseci istupala protiv Mike Aleksića i bila jedna od prvih koji su napali Biljanu Mašić zato što se u medijima, pa i u Glasu javnosti, uopšte oglasila.

Kao da bilo ko ima pravo da supruzi zameri što je na strani svoga muža, a Mika Aleskić, podsetimo nije osuđen, kad bračni zaveti glase “i u dobru i u zlu - dok ih smrt ne rastavi”.

Ali mediji, pa čak i Biljana Srbljanović na to zaboravljaju.

Po onoj biblijskoj “ko je bezgrešan neka prvi kamen baci” da pogledamo čega to ima sakrivenog u ormaru popularne spisateljice….   

Sa obzirom da su i Biljana Srbljanović i Biljana Mašić profesori na istom fakultetu teško se oteti pomisli da se iza istupa pozante dramaturškinje krije još nešto pored poriva da zaštiti mlade glumice i eventualno studente FDU od zlostavljanja.

Akter kokainske afere

Teško je ne zapitati se da li je po sredi zakulisna borba za prevlast nekih unutarfakultetskih klanova, za koju je odlično poslužila optužba na račun Mike Alekića, sa obzirom da se oduvek govorilo da je njegova škola prečica “za uklizavnje na FDU”.

Ali da krenemo redom: pre ravno desetak godina dramska spisateljica Biljana Srbljanović bila je glavni akter kokainske afere. Mediji su pisali da je uhvaćena dok je od dilera Miloša Stanojčića poznatog kao Šone kupovala 0,87 grama kokaina.

Srbljanovć je, kako se pisalo, u policiji priznala da je dva puta kupila kokain od dilera kojeg joj je preporučio poznanik, te da je prvi put je kupila "beli prah" 1. decembra 2011.

Afera se završila tako što se supruga bivšeg francuskog ambasadora u Beogradu Gabrijela Kelera i nekadašnji kandidat LDP-a za gradonačelnika Beograda, po načelu oportuniteta, dogovorila s tužilaštvom da uplati 200.000 dinara u humanitarne svrhe, a da protiv nje bude obustavljen krivični postupak zbog posedovanja kokaina.

Pre oko godinu i po dana javnost je zgrožena Srbljanovićkinim rečnikom i uvredama koje je uputila glumcu Sergeju Trifunoviću, koji je, iako je poznat po oštrom jeziku, ovoga puta ipak zadržao granicu.

Okršaj glumca i dramske spisateljice otpočeo je na Tviteru, nastavio na Fejsbuku, a sve je počelo kada je Trifunović pitao Srbljanovićevu "koliko lica ima" i naveo anegdotu iz studentskih dana:

"Sećam se Biljane Srbljanović koja kao student I godine dranaturgije i član 'Belih Orlova', u kožnom mantilu martinkom udara vrata menze na FDU i sa vrata u maniru politkoma vikne: 'Vi ovde jedete i pijete dok naša braća u Slavoniji i Baranji ginu!'"

Od promotera Draže Mihailovića do antinacionalizma

Ostala je upamćena i kao vinovnik najvećeg srpskog političkog lupinga, te je otprilike u vreme iz koga potiče Trifunovićeva anegdota, daleko pre nego što je shvatila svoje liberalno-demokratske stavove, početkom devedesetih, u kragujevačkom časopisu „Pogledi“ isticala promocijom četničkog pokreta Draže Mihailovića.

Kako je, svojevremeno, Milosav Samardžić, osnivač „Pogleda“ govorio kod njega ju je, kao svoju studentkinju drame, dovela Isidora Bjelica, da bi Srbljanovićka kasnije postala izraziti antinacionalista i najveći politički konvertit modernme srpske političke misli.

Perer Handke je u jednom intervjuu datom Andreu Mileru za list „Frankfurter rundšau ", a koji je svojevremeno objavljen i u NIN-u karakter Biljane Srbljanović objasnio na sledeći način:

“Ta devojka je dobila zadatak od nemačkog nedeljnika “Špigl” - a ovaj list je podržavao NATO rat - da vodi dnevnik. Tu je, između ostalog, pisala - dok su bombe padale po Srbiji - da je NATO rat potpuno bezopasan. Samo tu i tamo razbije se neko staklo. Istina je, međutim, da je u NATO ratu poginulo preko hiljadu Srba. Ova žena je obična drolja u službi Zapada. Tako ja to zovem”, objavljeno je u tom intervju.

Kada je sadašnja vlast u jesen 2017. godine odlučila da podigne spomenik Zoranu Đinđiću, Biljana Srbljanović je opet promenila stranu i sa vajarom Mrđanom Bajićem odnela pobedu na konkusru za izabrano idejno rešenje za ovo obeležje. A izvesno je da je tako sa obzirom da se ova vast optužuje da finansira samo svoje strančke projekte.

Sa druge strane Glas javnosti, ranije je pisao kako je Mika Aleksić, pre svega, optužen jer se našao na meti engleskih diplomatskih krugova posto je odbio da snima film koji za cilj ima da briše i menja istoriju srpskog naroda.

Hajka protiv Aleksića, koja još uvek traje, zapravo je pokrenuta jer nije hteo da snima film koji je protiv interesa srpskog naroda. Prema priči izvora Glasa kada je Aleksić shvatio uslove i cilj projekta, s gnušanjem odbo da radi na tom ostvarenju, ali mu je stavljenio do znanja  da se to neće tek tako završiti. 

Pre nekoliko dana za Glas javnosti govotrili su učenici Mikne škole Ognjen Jović i Staša Kostadinović.

U želji da pokažu šta se zaista dešavalo u školi glume „Stvar srca“ Mike Aleksića ispričali su i da su svedoci pritisaka na decu, da moraju da „podrže Milenu jer je to već gotova stvar i iza toga stoje moćni ljudi“.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR