Glas Javnosti

TUŽITELJKE, ŠTA ĆE VAM PODRŠKA AMERIČKOG AMBASADORA? Disciplinske prijave protiv Bojane Savović i Jasmine Paunović zbog sastanka s Hilom (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost Disciplinskom tužiocu Državnog veća tužilaca podneo je disciplinsku prijavu protiv Bojane Savović i Jasmine Paunović, zamenica javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

To je urađeno zbog činjenice da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu dana 23. 3. 2023. godine na svom službenom nalogu na društvenoj mreži Tviter objavila informaciju o sastanku ambasadora Кristofera Hila sa zamenicama javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Bojanom Savović i Jasminom Paunović i gde je u pomenutoj objavi nedvosmisleno i jasno saopšteno da su imenovane kao tužioci partneri navedene ambasade.


Imajući u vidu napred navedeno, od Državnog veća tužilaca zatraženo je da se u postupku dobiju odgovori na sledeća pitanja:

1. Da li su imenovane tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović imale dozvolu rukovodioca organa u kojem su zaposlene, odnosno angažovane, da u svojstvu nosilaca javnotužilačke funkcije održe sastanak sa ambasadorom strane države, kako je to navedeno u objavi?

2. Кako se može znati da imenovane tokom sastanka nisu saopštile informacije o istragama ili informacije kojima raspolažu, a tiču se rada javnog tužilaštva?

3. U kom svojstvu, po čijem odobrenju i na koji način su navedene tužiteljke partneri strane države, imajući u vidu da su nosioci javne funkcije u Republici Srbiji?

Sa svega napred navedenog, Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost zahteva pokretanje postupka protiv Bojane Savović i Jasmine Paunović, zamenica javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, jer postoji očiglena opasnost po javnotužilački sistem Republike Srbije koja se mora otkloniti zakonom propisanim postupkom i razrešenjem imenovanih tužiteljki zbog činjenice da nisu nezavisne u odnosu na druge države, što je im je zakonska obaveza.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR