Glas Javnosti

Tužiteljka Savović: OVO SE NIKOME NIJE DOGODILO – U NAJVAŽNIJOJ FAZI POSTUPKA oduzeli su mi predmet o malverzacijama na štetu EPS-a!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Da li bi slučaj tužiteljke Bojane Savović koja je radila na predmetu malverzacija na štetu EPS-a, a potom prebačena u drugo odeljenje, “pojeo mrak” da se nije oglasila u medijima?

Tužiteljka Bojana Savović, po čijem nalogu je nedavno uhapšeno šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile Elektroprivredu Srbije za skoro sedam i po miliona dolara, rekla je da nikada za 20 godina karijere tužioca nije doživela da joj se oduzme predmet na kojem je radila i da se da nekoj drugoj osobi, niti zna da je neko od njenih kolega imao takvo iskustvo.

„Tužilac je više puta na kolegijumima rekao da svako ko želi da pređe u neko odeljenje podnese molbu. Ja nikakvu molbu nisam podnela, a tvrdim da nisam takvu želju izrazila. Čak, hipotetički i da sam izrazila takvu želju, vrlo mi je neobično kako je odlučila da mi tu želju usliši u momentu tako jedne velike akcije predmeta, u momentu kada sam uhapsila lica pred saslušanje koje je jedno od najznačajnijih faza krivičnog postupka – najranija. Ako tada treba da postavite prava pitanja, pravu dokumentaciju, da utvrdite svačiju odgovornost, svačiji potpis, ovlašćenja, to je ta faza“, rekla je Savović u Utisku nedelje.

Kazala je da je imala mogućnost izbora da mirno pređe u prvostepeno odeljenje kada joj je to naloženo i da joj savest bude „potpuno mirna“.

„Ja sam predmet, dok sam ga vodila, vodila sam ga savesno, a oni, od momenta hapšenja, šta su radili sa predmetom, i šta će sa njim raditi, da ni na jedan način ne uprljam svoju savest i moral. Međutim, ono što je bilo problematično je što ja nisam dozvolila da ukaljaju moj ugled i 20 godina rada“, rekla je ona, prenosi N1.

Problematično je, kako je dodala, bilo to što se oglasila i rekla da nije tačno da je sama tražila premeštaj i da nije tačno da je odugovlačila taj postupak.

„Taj odgovor je izazvao svu ovu sinhronizovanu lavinu napada, ispred tužilaštva, Stefanovićevog udruženja i Srpskog telegrafa. Svaki dan nove izmišljotine, neistine, cure navodno neki delići informacija iz predmeta i ja sam u vrlo nezgodnoj situaciji, jer oni mogu da iznose sve iz tog predmeta, a ja ako bih se branila na bilo koji način da objasnim šta je bilo u predmetu, mene bi optužili da opstruišem istragu“, rekla je ona.

Gosti "Utiska nedelje" ocenili su da bi slučaj tužiteljke Savović "pojeo mrak" da se nije oglasila u medijima.

Sudija apelacionog suda Miodrag Majić kaže da je očekivao da se ovako nešto dogodi.

„Tužiteljka Bojana Savović vrlo neuobičajeno iskače iz tog činovničnog, poslušničkog profila koji je apsolutni model u državnim institucijama, a posebno u Tužilaštvu. Umela je da ne postupa horski, da misli svojom glavom, odnosno nije neko koga je lako kontrolisati i bio je samo trenutak kada će naići na tu minu“, rekao je Majić.

Podsetimo, Bojana Savović, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, završila je prošle nedelje više od godinu dana dugu istragu velike krađe u Elektroprivredi Srbije (EPS) i naredila hapšenje šest osoba za koje se sumnja da su oštetili ovo javno preduzeće za oko 7,5 miliona dolara.

Tek što je trebalo da sasluša uhapšene, njen šef, tužilac Nenad Stefanović, onemogućio joj je da dalje radi na ovom slučaju – premestio je iz odeljenja za korupciju i oduzeo joj istragu.

Bilo mi je jasno, dodao je sudija Majić, da je pitanje trenutka kada će shvatiti da Bojana Savović nije pouzdana osoba, odnosno nije neko koga je lako kontrolisati, a ako niste neko koga je lako kontrolisati – vi ste opasni za sistem i bilo je pitanje trenutka kada će naici na tu „minu“.

Majić je još jednom ukazao da je ovo tek početak i da će ovakvih stvari biti sve više i da će se umesto političara sa nama mnogo češće obračunavati kolege.

On je istakao da će se tek videti šta se krije iza ove odluke šefa Višeg javnog tužilaštva Nenada Stefanovića da je ukloni sa ovog predmeta, kada se bude videlo ko su branioci optuženih, čije su firme bile povezane sa tim, da li je i zašto to nekome smetalo.

„Ovo je apsolutno neverovatan način, skidanje čoveka u sred predmeta to je kao da bi vas skinuli 10 minuta pred emisiju i premeste vas u sportsku redakciju. To je zastrašujući mehanizam i da se Bojana Savović nije obratila javnosti i iznela čitavu priču, pojeo bi je mrak, nju bi pojeo mrak u figurativnom smislu i mi ništa ne bismo saznali o ovome“, zaključio je Majić.

Pravnica Sofija Mandić zapitala je gde je državno veće tužilaca koje ima ustavnu obavezu da štiti samostalnost tužilaštva i tužilaca.

„Na njihovom sajtu ne možete da nađete ništa, ja uopšte ne mogu da ne znam da li su oni živi. Poslednji zapisnik sa sednice je iz aprila prošle godine“, rekla je Mandić.

Dodala je i da poverenik za smaostalnost, dakle jedna poseban organ nije se oglasio javno, te da je na delu potpuni muk iz državnog veća tužilaca.

Mandić ocenila je da je VJT, saopštenjem da je Savović kao zamenik tužioca samo „obrađivač predmeta“ tužilaštva i da je to što je davala izjave medijima u prethodnih nekoliko dana politički i lični čin, uputilo „još jednu uvredu na račun Savović“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR