Glas Javnosti

SVIRAO FRULU NA PROTESTU, SADA IDE U ZATVOR: Poznati srpski frulaš sperman da odleži kaznu u Padinskoj skeli, ali neće da plaća za nezasluženu krivicu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Josip Komljenović jedan je od naših najboljih frulaša, a poznat je i po tome što je godinama zabavljao posetioce na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan. Ipak, problemi su nastali kada su mu prilikom sviranja na protestu ispred Skupštine grada komunalni policajci napisali kaznu, jer nije imao dozvolu za uličnog svirača.

Komljenović je tom prilikom "zaradio" kaznu od 10.000 dinara, iako je regularno prijavio protest. S obzirom da kaznu nije želeo da plati, stigla je odluka o izdržavanju kazne zatvora u iznosu od 10 dana. 

Komljenović nakon višegodišnjih umetničkih izvođenja u centru Beograda, 2018. godine nije dobio novu dozvolu uličnog svirača.

Ne želeći da odustane od onoga što voli, Komljenović prijavljuje MUP-u protest, gde nastavlja da svira frulu, ali i druge instrumente.

Komunalna milicija ipak nije uvažila dozvolu policije i pisala mu je kaznu za remećenje javnog reda i mira, jer svira na javnom mestu bez dozvole, pišu beogradski medij.

Pasionirani svirač, kako pišu mediji, odbija da plati kaznu jer bi to kako on smatra značilo "nekakvo priznanje", te će se danas javiti MUP-u zarad služenja zatvorske kazne u Padinskoj skeli, piše Blic.

Kako je rekao, krajem aprila stigla je na izvršenje prva kazna, a ima ih nekoliko, pa se pretpostavlja da bi u zatvoru mogao provesti više od mesec dana.

Josip Komljenović, penzionisani električar iz Bariča kraj Beograda, svira više od 20 instrumenata, komponuje, peva, piše pesme, izumeo je i napravio više instrumenata koji nigde u svetu ne postoje, a koji su dobili izuzetne ocene stručnjaka.

Godine 2007. dobio je saglasnost Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Ministarstva Republike Srbije da se u osnovnim muzičkim školama uvedu novi instrumenti: žigafon, jerkofon i modifikovana frula i okarina. Zasad se još zna da li je neka škola prihvatila Josipove inovacije i ideje o novim rešenjima instrumenata.

Frula koju pravi od drveta šljive, jasena ili drena, specifična je po tome što na njoj mogu da se odsviraju 43 tona, a stav svetskih stručnjaka je da maksimum 30 tonova može da proizvede ovaj instrument. Takođe, okarina proizvedena u kući Komljenovića može da svira iz dva tonaliteta. To znači da ne postoji melodija koju Komljenović ne može da odsvira. "Moravac", "Kaljinka", "Himna svetom Savi", "Bolero", "Turski marš" ranije nisu mogli da se odsviraju na fruli.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR