Glas Javnosti

PRETI MU VIŠE OD 200 DANA ZATVORA: Ulični svirač iz Knez Mihailove mora na robiju ako ne plati

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ulični umetnik Zoran Ilić zvani Tambura, jedan od muzičara Knez Mihailove sa najdužim stažom, ima dvadesetak kazni zbog nastupa na javnoj površini zbog kojih bi mogao da završi na robiji dužoj od 200 dana.


- Jedan komunalni policajac napisao mi je preko 100 prijava u zadnjih godinu dana. Pošto sam uhvatio štos da ih snimam, on mi ne prilazi, već iz kafića piše, ima moje lične podatke, pošto je stotinu puta pisao, pošalje sudu i sud mi pošalje presudu da moram da platim deset hiljada, imam rok tri dana, kaže Ilić.

Ulagao je žalbe, međutim, kao i za gitaru, ni za njih nije bilo sluha, bez obzira na teško materijalno stanje i činjenicu da je član Udruženja kompozitora Srbije i da je profesionalni muzičar već 40 godina.

Na lokaciji u Knez Mihailovoj, Tambura je primio najviše prekršajnih prijava kojih je, prema njegovim rečima, bilo ukupno 140.

Bio je primoran da pekršaje ponavlja zbog toga što su mu ulični nastupi jedini izvor prihoda, a novčane kazne koje iznose nekoliko desetina hiljada dinara, nije mogao da plati jer novca nema,.

Pre mesec dana stigao mu je nalog za Padinsku skelu, ali su ga spasili prijatelji, koji su prikupili novac za plaćanje jedne kazne, prethodno preinačene u zatvorsku.

-Ja sam platio ovu jednu kaznu, ali imam još 21 i bojim se da ću... ja jednostavno neću imati novca da platim. Neće moći svaki put drugari da mi uplaćuju. I bojim se da će mi uzeti gitaru, da će me uhapsiti, 21 put po deset dana zatvora, to je 210 dana zatvora, zašto? Zato što sam svirao, kaže Ilić koji strahuje da mu izvršitelji ne oduzmu ono malo što ima. Gitaru i pojačalo. živi kao podstanar.

 U gradskom Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima kažu - prošle godine nije bilo audicije, već su važila odobrenja za nastupanje izdata tri godine ranije, te da je 2016. Ilić dobio prosečnu ocenu 5,34, što je nedovoljno za izvođenje programa u Knez Mihailovoj. A kako je izgledala poslednja audicija?

-Audicija su četiri, pet 'rijaliti' novinara, jedan klasičar i dva komunalna policajca. Oni stoje, oni se razumeju u muziku i ja sad dođem na primer, oni me prekinu posle 20 sekundi, kažu ok, dobro je i šta si ti mogao, još nisi ni počeo da sviraš oni te prekinu, objašnjava Ilić koji se više neće vratiti u Knez Mihailovu.

(Glas Javnosti/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR