Glas Javnosti

SRPSKA STJUARDESA NE MOŽETE DA BUDETE AKO NE ISPUNITE OVAJ NEOBIČAN USLOV: Kad podignete ruku, evo do koje visine treba da dosegnete!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U toku je do sada najveći konkurs za stjuardese i stjuarde u „Er Srbiji“. Jedan od uslova je da kada kandidat podigne ruku, mora da dosegne visinu od dva metra i 10 centimetara.

Uvek nasmejani, raspoloženi, ljubazni i strpljivi. Spremni da reaguju u svakoj situaciji. Umesto da rade na zemlji, rade dok lete. Avion je njihova druga kuća, vole visinu, otporni su na turbulenciju i odgovorni za 250 života.

Koliko je izazovno raditi posao na hiljadama metara visine.

„Mi ga ne doživljavamo tako. Dolazimo na posao kao i svi drugi. Već sedam godina radim kao stjuart. Pripremamo se, ulazimo u avion, to je naše okruženje kao što je nekome kancelarija, za nas je avion“, navodi Dušan Tasić za RTS.

„Mi prođemo kroz jedan ozbiljan trening. U našem poslu je jako bitno poznavati procedure i poštovati ih. Samim tim mi nemamo strah. Znamo u svakoj situaciji da se postavimo i šta da uradimo. Svaki dan je lep kada se let završi uspešno sa našim kolegama“, napominje Tatjana Jelača.


Stjuardi i stjuerdese imaju vrlo odgovoran posao. Obučeni su da pruže prvu pomoć, čak i za porođaj.

Osnovni uslovi

Osnovni uslovi za ovaj posao su najmanje 18 godina i srednje obrazovanje. Na konkursu za posao testiraju se i komunikacione veštine, timski rad, znanje engleskog jezika.

Jedan od uslova je da kada kandidat podigne ruku, mora da dosegne visinu od dva metra i 10 centimetara. Zašto je važan pomenuti test visine za kabinsko osoblje? Jednostavno zato što se na toj visini nalaze ormarići u avionu. Međutim, to nije dovoljno da bi se dobio ovaj posao.

„Izvrsnost, posvećenost, odgovornost, pouzdanost i integritet. Integritet je naročito važan ukoliko želite da radite u nacionalnoj avio kompaniji. Najpre morate biti pošteni, da poštujete druge, ali i da vodite računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih“, naglašava Milica Netković, direktor ljudskih resursa „Er Srbije".

A posao je, kažu, izazovan na više nivoa.

„Svaki let je priča za sebe. Uvek imamo tu priliku i mogućnost da na najlepši pogled na svet kada pogledamo kroz ovaj mali prozorčić“, dodaje Jelača.

Prijavilo se više stotina kandidata i ovo je najveći konkurs u poslednjih pet godina.

Glas javnosti/RTS

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR