Glas Javnosti

RASPRODATI ARANŽMANI ZA PRAZNIKE Poskupljenje od 30 odsto nije mnogo poremetilo planove

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za Vaskršnje i prvomajske praznike u Srbiji, sudeći po trenutnim podacima hotelijera i ugostitelja, itekako će se putovati iako su cene smeštaja i usluga u odnosu na prošlu godinu i za trećinu više.

Na mnogim destinacijama kapaciteti su većinom rasprodati, a od Palića do Zlatibora smeštaj se može naći i za minimalnih 2.000 dinara za jedno noćenje, do preko 40.000 dinara za trodnevni hotelski spa odmor.



Tradicija kaže da će se na Zlatiboruza Vaskršnje i prvomajske praznike tražiti krevet više, a zvanični podaci ovdašnje Turističke organizacije da je do sada rasprodato oko 75 odsto kapaciteta u hotelskom i privatnom smeštaju.

U nekim hotelima cenovnici nisu menjani u odnosu na isti period prošle godine, u nekima, kako nam je rečeno, jesu usled poskupljenja raznih roba i usluga, s tim što se poskupljenja „pokrivaju“ raznim benefitima – besplatnom vožnjom gondolom, neograničenim korišćenjem spa centara, poklon vaučerima, gratis boravkom deteta do sedam godina.


Za praznike se u zlatiborskim konačištima noćenje može naći i za 2.000 dinara. Usluga na bazi noćenja sa doručkom kreće se u rasponu od 4.070 do 8.750 dinara, dok za polupansion treba od 4.500 do 10.500 dinara. Neki od hotela izašli su sa prazničnim paketima koji podrazumevaju tri noćenja a koji koštaju od 14.895 do 29.580 dinara.

Što se tiče privatnih apartmana, najviše u ponudi ima onih za čiji se dnevni najam traži od 20 do 50 evra.

Maksimalnu popunjenost očekuju i na Zlataru gde hotelijeri i izadavaoci privatnog smeštaja nisu menjali cene. Do sada je rasprodato oko 60 odsto kapaciteta, s tim da se cene hotelskog smeštaja na bazi polupansiona kreću od 3.300 do 4.500 dinara, dok je dnevni najam apartmana od 30 do 70 evra.

Interesovanje za boravak na Divčibarama za uskršnje praznike nije toliko veliko jer, kako svedoče hotelijeri i ugostitelji na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja, dosadašnja iskustva i praksa pokazuju da visoravan na Maljenu više gostiju poseti na sam dan najvećeg hrišćanskog praznika kao izletnici na nekoliko časova. Zbog toga, za taj praznik je rezervisano manje od trećine smeštajnih kapaciteta, kako u hotelima tako u apartmanima i vikendicama.

Za prvomajske praznike, s druge strane, situacija za izdavaoce smeštaja na Divčibarama je povoljnija, pa je procena da je već oko 60 odsto kapaciteta bukirano. Cene smeštaja, ali i ugostiteljskih usluga, kako za „Blic“ priča meštanka i hotelijerka Branka Ilić, više su od 30 do 35 odsto nego lane, ali takav trend viših cena traje praktično od početka ove godine.

- Najpre, zbog poskupljenja hrane. Na više cene utiče i aspekt da grejna sezona još traje u punom kapacitetu, a s obzirom na to da smo planina, ona se zavisno od vremenskih prilika može produžiti sve do druge polovine maja. Konačno, poskupela je i cena rada zbog izraženog deficita ugostiteljskih kadrova. Kako je u tom aspektu, uopšte nije isključeno da će i na Divčibarama vrlo brzo doći do angažovanja radnika u ugostiteljstvu sa istoka, što je već slučaj u nekim drugim turističkim centrima - kaže ona.

Podaci sa Bukinga pokazuju da dvodnevni smeštaj za dve osobe za uskršnje praznike u apartmanima staje od 5.300 do 7.500 dinara, celu vikendicu je moguće uzeti u dvodnevni najam za iznos od 14.000 do 22.000 dinara, dok dva noćenja sa doručkom i večerom u hotelu koštaju oko 19.000 dinara. Iste cene, po Bukingu, važe i za potencijalne dvodnevne aranžmane za 1. maj.


Za vaskršnje praznike kapaciteti u Novom Sadu kao gradske destinacije sa nepromenjenim cenama i u hotelskim i u smeštajima drugačijih kategorija su za sada oko 40 odsto. Procenat rezervacija na salašima i u drugim smeštajima u okolini Novog Sada za sada je dosta veći, kaže Tihana Putin iz u TO Novi Sad.

Inače, u januaru i februaru je samo u Novom Sadu zabeleženo skoro 50 odsto više poseta i noćenja u gradu, u odnosu na isti period izuzetno dobre turističke 2019. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Grada Novog Sada u periodu januar – februar 2022. godini ukupno je boravilo 18.822 turista što predstavlja rast u odnosu na isti period (januar – februar) prethodne godine za 67,5 odsto. Procene su da će se u tim okvirama i kretati posete tokom Uskršnjih i Prvomajskih praznika.

Kao i svih prethodnih godina, najviše posetilaca očekuje se na Fruškoj gori. U prethodne dve godine dosta novog privatnog smeštajnog kapaciteta je otvorilo svoja vrata posetiocima, tako da je veći deo njih već sada rezervisan za predstojeće praznike.


U Vrnjačkoj Banji je skoro sve rasprodato. Retki su aranžmani koji su ostali. A po nepisanom pravilu, prvo se prodaju oni najskuplji.

Na primer, ako bi četvoročlana porodica sa dvoje dece, htela da prolećni raspust provede u nekom hotelu u Vrnjačkoj Banji, pomučiće se da ga pronađe, jer je sve odavno rezervisano.

Recimo, na sajtu hotela „Zepter“ u periodu od 22.4. do 30.4. nema raspoloživih termina. Mesta nema ni za parove koji bi bez dece hteli da borave u ovom hotelu. Slično je i u drugim hotelima, Fontani, Solarisu, Tonantiju... Cene za jednu noć se u poznatijim hotelima u Vrnjačkoj Banji kreću od 50 do 100 evra.

Prema raspoloživim informacija na booking-u, u pojedinim apartmanima u Vrnjačkoj Banji još uvek je moguće rezervisati Uskršnji vikend. Smeštaj za četvoročlanu porodicu sa dvoje male dece se kreće između 12.000 i 16.000 dinara. Ali, i takvih je još malo ostalo.


Za produžene vikende i odmor tokom praznika na Paliću, vlada veliko interesovanje. Popularni „Prvomajski uranak“, koji dve godine zbog korone nije bio organizovan, ove godine čini se da će biti velika aktrakcija koja je zainteresovala posetioce iz Beograda, Novog Sada, i drugih gradova.

Cene paket aranžmana nisu povećane u odnosu na prethodni period, mnogi domaćini nude pogodnosti, i privatan smešetaj za dve osobe se može naći od 2.300, dok je u hotelima po osobi noćenje oko 3.300 dinara i više.

Dalibor Sekulić, direktor „Elitte Palić“, u okviru koje su hoteli „Park“ i „Jezero“, restorani „Mala gostiona i Riblja čarda“, kaže za „Blic“ da se na Paliću očekuje veliki broj gostiju krajem aprila i početkom maja. Svi kapaciteti za 29. i 30, su puni, dok za 1. i 2. maj još uvek može da se nađe slobodnih mesta.

- Ugostitelji i hotelijeri na Paliću mogu da očekuju veliki broj gostiju koji dolaze tradicionalno iz svih krajeva Srbije. Već odavno smo pustili u prodaju aranžmane za prvomajske praznike. Svaki hotel ima svoju ponudu i svi se trude da privuku što više gostiju. Mnogi turisti koji su rezervisali boravak su spojili slobodne dane u duži odmor – kaže Dalibor Sekulić.

Aktuelni su paket aranžmani „Proleće na Paliću“ i "Prvomajski uranak“, cena je 9.780 dinara za tri dana po osobi. U cenu je uračunat hotelski smeštaj, hrana na bazi polupansiona i obilazak Palića. Jedan od luksuznijih garni hotela u ponudi ima paket „Prvomajski užitak“ po ceni od 32.385 dinara za tri noći u dvokrevetnoj sobi sa doručkom, korišćenje spa centra i drugo. Za apartman cena je 43.020. Tokom Uskrsa cena u dvokrevetnoj sobi za trodnevni paket je 30.385 dinara. Mnogi Palićani izdaju sobe i kuće. Cene se kreću od 15, 17 do 50 evra za noć po osobi.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR