Glas Javnosti

STARI ODMOR IZ 2021. GODINE MOŽE SE KORISTITI I U 2023: Evo koje su PREPORUKE Vlade Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogi zaposleni zbog epidemije virusa korona nisu mogli da iskoriste godišnji odmor u prošloj godini.

Na udaru su najviše bili zdravstveni radnici, u crvenim zonama, koji su radili skoro bez pauze. Ništa lakše nije bilo ni zaposlenima u privredi, posebno u farmaceutskoj industriji, trgovini. Nekima je zbog infekcije virusom korona ostao stari odmor, drugima zbog izolacije i kontakta sa zaraženim, a bilo je i onih koji su dobrovoljno pristajali da rade bez odmora, jer je bio manjak radne snage.Vlada Srbije preporučila je svim poslodavcima da zaposlenima koji zbog epidemije virusa korona nisu mogli da iskoriste odmor za 2021. godinu omoguće da ga započnu i iskoriste do kraja ove godine, odnosno do 30. juna naredne godine. Zaključak Vlade objavljen je u Službenom glasniku 11. marta 2022. godine. Takva preporuka bila je i prošle godine.

"Preporučuje se poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji zbog prirode posla u vanrednim okolnostima usled epidemije zarazne bolesti kovid – 19 ili zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od zarazne bolesti kovid-19, kao i zbog određivanja izolacije nisu iskoristili pripadajući godišnji odmor da im se omogući da ga iskoriste“, rečeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Poslodavci imaju opciju da omoguće zaposlenima da do kraja godine iskoriste godišnji odmor ili da prvi deo odmora, u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno, iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, a preostali deo zaključno sa 30. junom 2023. godine.

Neki poslodavci se ogluše o preporuku Vlade

Naknada zarade za vreme korišćenja godišnjeg odmora utvrđuje u skladu sa Zakonom o radu, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci.Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da taj sindikat obraćao Ministarstvu za rad, ali da su tražili i podršku Ministarstva zdravlja da se omogući zaposlenima da iskoriste godišnji odmor od prošle godine.

"Potpuno je opravdana i ispravna preporuka da se mogu godišnji odmori naknadno iskoristiti, jer niko nema pravo da uskraćuje zaposlenom njegovo zakonom utvrđeno pravo na korišćenje godišnjeg odmora. I mi smo svojom inicijativom doprineli donošenju takve odluke, kroz urgiranje u ministarstvima i Vladi Srbije" navela je Savić za Euronews Srbija.

Podseća da mnogi zapososleni tokom epidemije virusa korona nisu mogli da koriste godišnji odmor jer im je bilo uskraćeno, a bilo je i onih koji su dobrovoljno pristajali da ostanu da rade, jer je bio manjak zaposlenih u svim sektorima.Sličnu preporuku Vlada Srbije donela je i prošle godine za korištenje odmora iz 2020. i većina poslodavaca je tu preporuku prihvatila, ali je bilo i onih gde to nije poštovano.

"Kada je nešto na nivou preporuke i nije obavezujuće, onda imamo šaroliku situaciju. Neki poslodavci su poštovali preporuku i omogućili korištenje starog godišnjeg odmora, dok neki nisu. Svuda gde imamo organizovane sindikate poslodavci su 100 odsto se pridržavali preporuke. Ima situacija, javljali su mi se radnici, gde to nije poštovano. Nekima je plaćeno, a negde je prošlo i bez plaćanja i bez odmora. Uvek se lomi preko leđa radnika", rekla je Savić.Šta kaže Zakon o radu

Zakon o radu jasno kaže da zaposleni mogu da koriste odmor iz dva ili više delova u dogovoru sa poslodavcem. Prvi deo odmora u kontinuitetu u trajanju od najmanje dve nedelje u toku kalendarske godine, a drugi deo najkasnije do 30. juna naredne godine.

Firma koja uradi suprotno rizikuje da bude kažnjena, a kazne idu i do milion dinara. Ukoliko zaposleni smatra da su njegova prava iz radnog odnosa povređena, može se obratiti nadležnoj inspekciji, prenosi Euronews.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR