Glas Javnosti

POČELA ŽETVA: Manji rod ove godine?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na oglednim poljima Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu juče je počela žetva pšenice.

Institut godinama unazad prvi započinje da žanje hlebno zrno pa je tako i ove godine. Krajem prošle nedenje kombajni su ušli i u polja pod ječmom, piše Dnevnik.
Po rečima naučnog saradnika u Odeljenju za strna žita Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vladimira Aćina za Dnevnik, na oglednim poljima očekuju se manji prinosi u odnosu na lanjske, ali Aćin naglašava da je prošle godine, bar na poljima Insituta, pšenica odlično rodila.


- Pšenice ćemo imati ove žetve na oglednim poljima manje što vidimo golim okom, ali kada izmerimo znaćemo tačno koliki će prinosi biti - kazao je Aćin i rekao da je zrno vlažno 14%, a treba da ima 13% vlažnosti, pa će se rod sušiti jer Naučni insitut za ratarstvo i povrtarstvo ima uslove za to.
Ovogodišnja pšenica sazrevala je u sušnim uslovima, naglasio je Aćin, navodeći da je tokom marta, aprila i maja bilo upola manje padavina u odnosu na prosek.
- Još je rano govoriti koliki će biti prinosi po hektaru na individualnim parcelama, ali po svemu sudeći biće šaroliki i zavisiće od količine padavina, koje su bile neujednačene – naveo je Aćin.


Spomenuo je da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, petogodišnji prosek za severu zemlje iznosio 5,2 tone po hektaru, a za celo područje Srbije 4,5 tone po hektaru.
Ono što paore svakako najviše zanima svakako je cena novog roda, a kako sada stvari stoje to će se tek izvagati. Deo paora, naime, ovih dana traži 50 dinara za kilogram, ali malo ko od učesnika na tržištu veruje da je moguće dostići tu vrednost.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR