Glas Javnosti

PŠENICA JE IPAK NAJBOLJA HRANA? Evo 5 RAZLOGA zašto bi trebalo da je JEDETE

Hrana
Autor: Glas javnosti

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. U kombinaciji sa medom i orasima ona je riznica zdravlja.

Među brojnim modernim trendovima velnes kulture i zdravog življenja, u poslednje vreme je aktuelno mišljenje da pšenicu treba izbegavati. Ipak, ova popularna žitarica milenijumima unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane, što, imajući u vidu njena hranljiva i korisna svojstva, apsolutno opravdava njenu upotrebu.

 

Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza.

 
 

Cela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba intgralne pšenicu u ishrani je korisna i blagotvorno deluje na čovekov celokupan sistem. Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije, hemoroida i raka debelog creva.

Integralno, celo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu celokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.

 

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenicaima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.

 

U 100 gr nekuvane pšenice ima 351 kalorija, 13gr belančevina, 2.5 gr masti i 70 gr. ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dokmineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integrale pšenice, odnosno celog zrna.

Foto: Pexels

Za šta je korisna kuvana pšenica?

 

 

Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam i uopšte ima benefit za zdravlje.

 

Puna minerala - u jednoj šolji kuvane pšenice ima 151 kalorija, 8.19 gr hranljivih vlakana, 58 gr magnezijuma,11.1 gr mangana, 0.09 gr triptofana.

 

Prevencija raka

Kuvana pšenica sadrži lignane, fitonutritijente koji imaju antikancerogeno dejstvo, a naučna istraživanjasu pokazala da ovo posebno važi za kancer dojke. Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu podstrekači karcinoma debelog creva.

 

Regulacija telesne težine

Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

 

Lečenje hroničnih upala

Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

 

Prirodni laksativ

Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

 (Glas javnosti/Stil,kurir/Najboljicajevi.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR