Glas Javnosti

GRAD ZRENJANIN NAZVAN JE PO SILOVATELJU

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Kao predratni učitelj, Žarko Zrenjanin je bio osuđen za napastvovanje svojih učenica i poznat kao seksualni manijak.

Rano je stupio u redove zabranjene komunističke partije, koja je tada delovala kao teroristička organizacija, i već 1941. ima svoju grupu komunista, sačinjenu uglavnom od lokalnih banatskih ološa i robijaša o čemu postoje mnoga svedočanstva.

Tokom rata, organizuje totalno laičke i samoubilačke performanse napada na nemačku vojsku, bez ikakvog efekta.U tim performansima ginu mnogi od njegovih saboraca, a jedan broj njih biva zarobljen i kasnije osuđen na streljanje. Pritom se sve organizuje bez ijednog gubitka nemačke ili mađarske okupatorske vojske. U novembru 1942. godine, njegovu dugogodišnju ljubavnicu vešaju Nemci u centru Vršca. Tada se Žarko sklanja u zemunicu kod jataka domaćina u selu Pavliš kod Vršca, gde ga domaćin hrani i čuva sa još jednim saborcem Strahinjom Stefanovićem.Posle nekoliko dana, ćerka domaćina Zagorka (Zorka) Kragić, dolazi u zemunicu na očevom imanju da “herojima” opere veš i donese novac za beg u zapadnu Bosnu, kod ostalih partizana.


Žarko Zrenjanin je tada siluje i tako se zahvaljuje domaćinu na gostoprimstvu.Hrabra i ponosna Zagorka odlazi do najbliže nemačke straže i prijavljuje silovatelja. Nemci dolaze, opkoljavaju zemunicu i ubijaju Žarka i njegovog pratioca Strahinju.

Zagorku streljaju komunisti 1944. kao saradnika okupatora, a Žarka proglašavaju za “Narodnog heroja”.Zagorka je rehabilitovana 2016.
Posle rata komunisti daju silovatelju ima najvećeg srpskog grada u Banatu i mnogih škola u Srbiji, dok se broj ulica, trgova i preduzeća nazvanih po njemu i ne zna.

I tako silovatelj posta narodni heroj, a silovana Zagorka je čekala pravdu do 2016. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR