Glas Javnosti

UKRAJINA JE ŽITNICA EVROPE: Kakva će biti žetva i da li će biti HLEBA za Evropljane

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar agrarne politike i hrane Ukrajine, Nikolaj Solski je na ministarskom sastanku posvećenom bezdnosti hrane organizovanom od strane UN-a rekao da Ukrajina očekuje samo pola prošlogodišnjeg doprinosa žitarica.

Osim toga, Solski je upozorio da je i sledeća sezona ozimnih useva pod ozbiljnom pretnjom te da će sudbina tri žetve biti u pitanju ovo leto.

Cena pšenice bi prema mišljenju Solskog mogla da ode na oko 700 dolara po toni, trenutna cena na trgovačkoj berzi u Čikagu iznosi 430 dolara po toni.

- Jesmo li spremni da plaćamo 500, 600 ili 700 dolara po toni za pšenicu? Situacija je kritična za zemlje u Aziji i Africi, gdje se uglavnom uvozi pšenica iz Ukrajine - naglasio je ministar.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je rekao kako svet možda neće biti u stanju da reši krizu vezanu za đubrivo iz Rusije i Belorusije te ukrajinske žitarice, prenosi TASS.
Ostaje neizvesno kakva zima očekuje zemlje koje zavise od ukrajinskog žita, pre svega baltičke države i one u kojima klima ne dozvoljava uzgoj žitarica, i da li Evropu čeka gladna godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR