Glas Javnosti
posta

HOĆEMO LI IMATI VINA? Grožđa u izobilju, ali otkupljivača "ni za lek"?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vinogradari sa područja Aleksandrovca, nadaleko čuvenog po vinogradima i proizvodnji vina, suočeni su sa problemom otkupa grožđa jer u kompaniji Vino Župa ove jeseni nema otkupa, a kako tvrde, kruševački Rubin selektivno otkupljuje grožđe zbog, navodno, lošeg kvaliteta.

Snežana Stanković iz aleksandrovačkog sela Tržac kazala je za Agroklub da će propasti velike količine ovogodišnjeg roda u vinogradima jer nema organizovanog otkupa u tom poznatom vinogradarskom kraju.
- U 53 aleksandrovačka sela teško da ćete naći domaćinstvo koje nema vinograd, ali Vino Župa koja je nekada otkupljivala kompletan rod svih tih vinograda, ove jeseni nije otkupila ni jedno zrno - rekla je Stankovićeva.

Nema otkupljivača ni iz drugih gradova
Prema njenim rečima, veći broj aleksandrovačkih vinogradara vratili su iz Rubina, zbog navodnog lošeg kvaliteta grožđa, tako da sada ostali ne žele da se izlažu troškovima (i stresu) i odlaze do Kruševca.
- Grožđe nije lošeg kvaliteta, možda su ga poslednje kiše neznatno pokvarile, ali je za proizvodnju vina odlično! - trvdi sagovornica Agrokluba.
Kako je kazala, prethodnih jeseni deo roda iz Aleksandrovačke župe kupovali su otkupljivači iz različitih gradova u Srbiji, poput Beograda, Šapca, Niša, ali ove jeseni nikoga otuda nije bilo.

- Jedan otkupljivač iz Aleksandrovca otkupljuje neke male količine. Daje vam jednog dana 50 gajbica da uberete, onda čekate tri dana da opet možete da naberete još toliko, a vreme prolazi i grožđe propada - navela je ona.

Ostale zalihe vina i rakije od prošle godine
Ona je kazala da će njenoj porodici verovatno propast 40 ari prokupca i kaberne sovinjona.
- Uspeli smo da prodamo 3.000 kilograma tamjanike, ali je ona uvek tražena i na ceni. Ove godine smo za nju dobili 90 dinara po kilogramu. Prokupac je od 35 do 40 dinara, ali ni po toj ceni ne može da se proda - izjavila je Stanković, piše Agroklub portal.
Prema njenim rečima, oko 1.000 kilograma grožđa ostavili su za proizvodnju vina i rakije, ali im je i to puno, jer imaju zalihe iz prethodnih godina koje ne mogu da prodaju.
- Nema kupaca ni za rakiju, a i cena je niska. Ranije ste za bure rakije mogli da kupite sve što vam je potrebno od namirnica za jedno domaćinstvo, a sada ne možete ni sijalice da zamenite tim parama! - rekla je ona.

Nije bilo potražnje ni za višnjom ni šljivom
Bude li grožđe ostalo neubrano, dodala je Stankovićeva, domaćinstva neće moći da pokriju ni deo onoga što su uložili u vinograde, a oni su samo za prskanje zaštitnim sredstvima 2 ha vinograda potrošili više od 100.000 dinara.
- Ove godine nije bilo problema samo sa otkupom grožđa, višnjici su ostali neubrani jer nije bilo otkupa, ma niko nije ni pitao za višnju. Posle njih su ostali neubrani i šljivici sa ruskom džanarikom jer ni nju niko nije hteo. Ljudi su zbog toga počeli da čupaju šljive i višnje, a počeće i vinovu lozu - izavila je Stankovićeva.
Kvalitet "generalno nije loš"
Prema njenim rečima, jedini spas za voćare i vinogradare sa područja Aleksandrovačke župe je da Vino Župa radi kao pre, da otkupljuje sve ono što se rodi u voćnjacima i vinogradima i to po realnim cenama.

- Bez otkupa mi ostajemo bez para i za život i za nova ulaganja. Stiže vreme za jesenju setvu pšenice, a kako ćemo da to uradimo kada grožđe nismo prodali. Jedan mali džak veštačkog đubriva poskupeo je sa 1.000 na 4.000 dinara, kako će seljaci to da plate? - navela je ona za Agroklub.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR