Glas Javnosti

CRNA GORA VAPI ZA SRPSKIM RADNICIMA: Grožđe će brati direktori!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Za mnoge nezamisliv scenario, prema kojem će vinsko grožđe brati direktrori, možda postane jedna od opcija, kako bi se u Crnoj Gori sačuvali vinogradarski prinosi od propadanja.

 Direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje crnogorske kompanije "Plantaže" Dušan Kankaraš, s nestrpljenjen čeka na otvaranje granica sa Srbijom, kako bi došli sezonski radnici, ali spreman je na sve pa i da menadžment bere grožđe.

Kankaraš je poručio da vinograd sigurno neće ostati neobran i da će, uz pomoć kombajna i ako bude trebalo svih zaposlenih, pa čak i predstavnika menadžmenta, biti u potpunosti obran.

- U planu je da ove godine uberemo oko 1,6 miliona kilograma kardinala, a računajući i druge sorte, očekujemo ukupno 1,8 miliona kilograma stonog grožđa - kaže on, i dodaje da se stono grožđe plasira na tržišta Srbije, Slovenije, kao i na crnogorskom tržištu.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina je sve evidentniji problem s nedostatkom sezonske radne snage, ne samo u "Plantažama", nego i u agrosektoru regiona i EU. Zbog toga su stalno zaposleni u kompaniji - inženjeri, tehničari, ljudi iz direkcije, administracija i direktori sektora - bili anagažovani na terenu, na fizičkim poslovima.

Prema njegovim rečima, ova kompanija je do sada ubrala i plasirala na tržište 600.000 kilograma kardinala, koji je njena dominantna sorta stonog grožđa.

Berba kardinala počela je 16. jula grožđe je ove godine izuzetno kvalitetno. Kankaraš je najavio da će berba vinskog grožđa, odnosno njihove glavne sorte - vranca, najverovatnije početi u poslednjoj sedmici avgusta.

U "Plantažama" se nadaju da će se do tada popraviti epidemiološka situacija u regionu i otvoriti granica sa Srbijom.

(Glas javnosti/ Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP