Glas Javnosti

NIJE SVEJEDNO, BELO ILI CRNO GROŽĐE? Nisu podjednako bogati vitaminima i mineralima, a evo koje je bolje

Hrana
Autor: Glas javnosti

Dilema da li je bolje crno ili belo grožđe stara je koliko i jedno od omiljenijih letnjih voća, čija sezona uveliko traje.

Retki su oni koji podjednako vole i crno i belo grožđe, maltene kao i oni koji piju vino.

Bez obzira što pripadaju istoj vrsti, crno i belo grožđe se ne razlikuju samo u boji, već i u svom sastavu, odnosno nutritivnim vrednostima.

Stoga, važno je odgovoriti na pitanje koje je grožđe zdravije.

 

Oni koji jedu i jedno i drugo grožđe, primetili su da je kožica kod crnog grožđa dosta deblja u odnosu na kožicu kod belog.

To je zbog toga što ona obiluje fenolnim materijama koje crnom grožđu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Oni čak čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca, a sprečavaju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

 

Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara. Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, kao i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

Kada kupujete crno grožđe obratite pažnju na sledeće - ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.

 

Belo i crno grožđe imaju približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20% šećera, ali je u odnosu na crno grožđe ono siromašno fenolima. Belo grožđe je, takođe, nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom kao što je to slučaj s crnim grožđem.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP