Glas Javnosti

Grožđe poboljšava zdravlje krvnih sudova, pročišćava organizam...Svakodnevno ga treba jesti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Grožđe je svakako jedna od najhranljivijih namirnica jer sadrži kalijum, ugljene hidrate, proteine, vitamin A i C, kalcijum, gvožđe, vitamin B6 i magnezijum - prenosi agroinfo.rs
Ako ga jedete redovno tokom čitave sezone, doprineće detoksikaciji tela, pozitivno će uticati na zdravlje srca i krvnih sudova, bubrega, kože…

Ublažava bol
Crno grožđe može da umanji bol, pa se tako preporučuje u slučaju napada gihta ili reumatoidnog artritisa. Ono sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imunološki sistem za borbu protiv infekcija, raka i upala. Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima.

Poboljšava pamćenje
Crno grožđe može da pomogne u usporavanju razvoja zaboravnosti kod starijih. Do tog zaključka su došli naučnici koji su svoj rad objavili u britanskom nutricionističkom žurnalu. Za takav efekat grožđa zaslužni su polifenoli pronađeni u semenkama. Postoje naznake da oni čak mogu da smanje i rizik od Alchajmerove bolesti.

Čisti bubrege
Sastojci grožđa -antocijanin i resveratrol, koji se takođe ubrajaju u snažne antiosidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju infekcije i bolesti. Oni, takođe, čiste telo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline. Zato je grožđe odličan izbor za detoksikaciju bubrega jer pomaže da se pročisti urinarni trakt od nezdravih kiselina.

Dobro je za srce
Grožđe obiluje antioksidansima i polifenolima važnim za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači iz Bostona otkrili su da polifenoli grožđa mogu da smanje loš holesterol, da snize krvni pritisak i smanje upale, što sve utiče na bolji rad srca. Grožđe, ustanovljeno je u istoj studiji, sprečava i zgrušavanje krvi.

Reguliše šećer
Osobe koje imaju povišen šećer u krvi često čuju savete da ne bi trebalo da jedu grožđe, naročito zbog toga što ono sadrži oko 20 grama prostih ugljenih hidrata u količini koja staje u jednu šolju. Ali, grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), a to znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije.Tokom nekih naučnih studija ustanovljeno je i da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.

Regeneriše kožu
Flavonoidi otkriveni u grožđu mogu da smanje oštećenja ćelija kože usled preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima sunca. Ovo zračenje je glavni uzrok kožnih problema, raka kože, opekotina i solarnog eritema, kao i prevremenog starenja dermisa i epidermisa. Zato i dermatolozi preporučuju da iskoristite sezonu i jedete što više grožđa jer će to imati dobar efekat na vašu kožu.

BONUS VIDEO: Misterija Periš i dalje traje, ko je sakrio iskaz?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR