Velika potražnja radnika za berbu borovnica

Borovnice1

Foto: Pixabay

Iako je nevreme koje je proteklih dana zadesilo Srbiju nanelo teške gubitke poljoprivrednicima, početkom juna sazrevaju borovnice za koje su berači uvek potrebni. Posebno u julu kada je berba u punom jeku. Potraživači radnika za branje ovog voće spremni su dobrim beračima da ponude 3 000 ili 4 000 dinara.

Sezonski poslovi branja voća i povrća sve su popularniji jer može dobro da se zaradi. Naravno, posao je težak, ali uz malo truda i volje i uz dobru naknadu, mnogi će iskoristiti ovu priliku. Poslovi traju od početka maja, pa sve do sredine oktobra. Ipak, najprimamljivija je sve popularnija berba borovnica jer može dobro da se zaradi. Neki proizvođači borovnica spremni su da plate dobrim beračima od 3 000 do 4 000 dinara, u zavisnosti od obima posla i veličine plantaže gde se odvija berba.

Za berbu borovnica potrebno je 6 do 8 nedelja, u zavisnosti od sorte koja se bere. Dobar berač za osam sati rada u proseku nabere i do 40 kg borovnice. Jedna od prednosti branja ovog voća jeste i taj što njeni plodovi nisu toliko osetljivi kao, recimo, plod maline. Beru se isključivo zreli plodovi koji su plave boje. 

Borovnice imaju dobar izvozni potencijal, a najviše interesovanja za ovo voće dolazi iz zapadnih zemalja Evrope. Pošto postoji velika potražnja, mnogi se odlučuju da pokrenu sopstveni biznis. Ipak, treba imati na umu da su ulaganja velika i da ne sme biti improvizacija, kako se ne bi nagomilali pristižući troškovi. 

Izvor: Telegraf biznis

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer upozorava da je zbog mera preduzetih u pandemiji proizvođač automobila Reno u ozbiljnim finansijskim teškoćama.

Pandemija zbog koje su milioni prisiljeni da ostanu kod kuće, izgleda kao savršeno vreme za internet prodaju prehrambenih proizvoda, ali se to pretvorilo u borbu prodavnica "online" s porastom narudžbi, jer nemaju toliko kapaciteta da odgovore na dosad neviđeni skokovit rast potražnje.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone