Glas Javnosti

UŽASNE SLIKE U ITALIJI: Rasističko skandiranje protiv Vlahovića podiglo javnost na noge

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Rasističke uvrede protiv Dušana Vlahovića jedna je od glavnih tema u Italiji, ne samo sportske javnosti. Potez navijača Atalante, na meču sa Juventusom u Bergemu, kada su skandirali "Go*vno cigansko" zgrozio je Apenine.

Srbin im je odgovorio golom za overu pobede (2:0), da bi usledile reakcije s svih strana, od saigrača, trenera, do kompletne javnosti. Slučaj Vlahovića upoređuje se s Romeluom Lukakuom, koji je prošao kroz istu stvar i poništen mu je žuti karton u tom sukobu, pa se očekuje da bude isto i s našim reprezentativcem.

Međutim, mnogo gore od toga je što se ponovo javio rasizam na italijanskim stadionima, o čemu je govorio tamošnji ministar sporta Andrea Abodi.


– Moje "ne", naše "ne" rasizmu, ne sme da se se dovodi u pitanje. Da li kroz boju dresa, kože, religije ili naroda. Svuda važi! – rekao je Abodi.

Ministar se izvinio Vlahoviću zbog svega što je pretrpeo.

– Poštovanje, uvek se računa. I ko pogreši mora da odgovara, uvek i svuda. Izvinjavamo se Dušanu Vlahoviću – dodao je Abodi.

Nekadašnji štoper Juventusa i Intera Danijele Adani otišao je dalje rečima da ovaj incident ne sme da se zataška.

– Ne možemo da se pretvaramo ili da minimalizujemo ovo. Baš me briga čime su animirana ova skandiranja, to je rasna diskriminacija. Rasizmom ne može da se upravlja, moramo da se borimo protiv toga.

Vlahovićev saigrač Aleks Sandro otkrio je da se Vlahović oseća mirno.


– Miran je, ima iskustva. Sve dok su zakoni ovako blagi, uvek će biti takvih epizoda. Moraju da budu strožiji prema rasistima, slične stvari su se meni desile previše puta. I uvek postoji osećaj tuge – dodao je Sandro.

Italijani su najavili kazne, reagovao je i predsednik Fudbalskog saveza Danijele Gravina i ostaje nam da sačekamo konačne odluke.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR