Ričard Brenson lansira novu raketu u orbitu

Ričard-Benson

Ričard Brenson lansira novu raketu u orbituIzvor: Reuters/Amir Cohen

Britanski poslovni čovek ser Ričard Brenson planira za ovaj vikend prvo lansiranje svog novog svemirskog sistema, piše BBC.

"Virgin Orbit" sa sedištem u Kaliforniji poslaće satelit u orbitu pomoću rakete koja će biti lansirana s krila "džambo džeta".

"Cosmic Girl", avion koji je nekad bio u sastavu Brensonove avio-kompanije "Virgin Atlantic", nosiće raketu nazvanu "LauncherOne" do visine od deset kilometara i pustiti je da slobodno pada.

Četiri sekunde kasnije, kada "Cosmic Girl" naglo skrene udesno, "LauncherOne" će upaliti svoje motore i počeće uspon u orbitu, a satelit će otpustiti nakon 32 minuta.

Misija koja će se obaviti iznad Tihog okeana planirana je za subotu ujutro.

Prođe li sve dobro, "Virgin Orbit" planira da ubrzo pređe na komercijalne operacije. Kompanija je u svojoj fabrici u Long Biču već izradila raketu za drugu misiju.

Već postoji dinamično tržište malih i jeftinih satelita koje inženjeri nastoje da na jeftiniji i fleksibilniji način pošalju u svemir.

"Virgin Orbit" jedna je od brojnih kompanija koje se takmiče da zadovolje njihovu potražnju. Među drugima su "Rocket Lab" koji svoje letelice lansira sa zemaljskih platformi na Novom Zelandu, ali i desetine drugih malih raketnih start-apova u različitim fazama razvoja.

Brenson je posao s lansiranjem satelita isprva planirao kao deo turističkih svemirskih putovanja poznatih kao "Virgin Galactic", ali je na kraju odlučio da odvoji projekte.

izvor: N1

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dok milioni Indusa borave u kućama zbog pandemije koronavirusa, jedan majmun iskoristio je odsustvo ljudi da se poigra puštajući zmaja sa krova zgrade.

Један руски баштован је садио кромпир у свом дворишту, а онда се пред његовим очима указало невероватно откриће.

Udar groma je pocepao najveću zastavu SAD na svetu. Ona se, inače, nalazi u državi Viskonsin.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone