Setva 168 - Pixabay

Фото: Pixabay

Snežne padavine i mrazevi proteklih dana pomerili su nakratko početak setve kukuruza u Srbiji, ali ukoliko se prognoze meteorologa obistine, taj veliki posao mogao bi da počne krajem prve sedmice aprila, odnosno u terminima kao i prethodnih godina.

Nakon stabilizacije vremenskih prilika, stučnjaci tvrde da neće biti problema. Najrasprostranjenija kultura trebalo bi da ide na milion hektara

- Sneg je nakvasio i ohladio zemljište pa bi trebalo sačekati da se ono prosuši izagreje na deset do 12 stepeni, na dubini pet do sedam centimetara, pa onda sa sejalicama ući u njive - kaže za "Novosti" dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenjaza kukuruz pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Ove nedelje temperature vazduha "skočile" su na oko 19 stepeni i ne očekuju se nove padavine, kako je i prognozirano, to znači da su se oranice zagrejale i stvoreni su neophodni uslovi za setvu, koja bi trebalo da bude obavljena tokom aprila, u optimalnom roku.

(Izvor: Večernje novosti)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srbija je duboko utonula u ponor korupcije a ova situacija, vanredna i teška, pored ostalog doneće novi udar na pravni poredak i na uvažavanje zakona, kaže u ekonomista Ljubomir Madžar.

Naoblačenje i zahlađenje iz severnih i zapadnih krajeva tokom sutrašnjeg dana proširiće se na celu zemlju i uslovljavajuci mestimično kišu, ponegde i lokalne pljuskove sa grmljavinom, a biće i osetno hladnije.

Ministarstvo finansija je objavilo da će 30.000 dinara po zaposlenom, koliko iznosi minimalna plata u Srbiji, početi da se uplaćuje preduzećima posle 5. maja

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone