Glas Javnosti

Olaf Šolc osuđuje napad na sinagogu u Berlinu: „Antisemitizmu nije mesto u Nemačkoj“

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je napad vatrenom bombom na berlinsku sinagogu, navodeći da zemlja „jedinstveno stoji u zaštiti Jevreja“, uprkos znacima sve većeg antisemitizma.

Molotovljevi kokteli bačeni su u sredu na sinagogu koja pripada jevrejskoj zajednici Kahal Adass Jisroel u centru Berlina. Šolc je insistirao da Nemačka „nikada neće prihvatiti“ takve napade, pošto je policija primetila da je antisemitizam u porastu.


Boce napunjene zapaljivom tečnošću, koje su bacila dvojica maskiranih muškaraca, udarile su u trotoar ispred sinagoge, a da pritom nisu oštetile zgradu. Ne izveštava se da su počinioci uhvaćeni.

Dok je policija istraživala napad, uhapsila je još jednog čoveka koji je prišao licu mesta uzvikujući antiizraelske parole.

Rabin Šlomo Afanašev iz zajednice Kahal Adass Jisroel rekao je da je to bio prvi put da se oseća nesigurno u Nemačkoj i da je sada zabrinut zbog toga što izgleda „otvoreno jevrejski“.


„Idem u sinagogu od 2006. i... uvek idem sa kipom“, rekao je, misleći na lubanje koje tradicionalno nose muškarci Jevreji. „Ovde smo se do danas osećali veoma bezbedno. I nikada nisam pomislio da se ovako nešto može dogoditi na ovim prostorima. Usred Berlina.”

Nemački kancelar Šolc, koji je u poseti Egiptu kako bi podržao posredovanje u krizi u Gazi, rekao je da je „ogorčen“ incidentom i obećao da će pojačati bezbednost jevrejskih institucija.


U objavi na platformi X, on je dodao: „Napadi na jevrejske institucije, nasilni neredi na našim ulicama – ovo je nehumano, odvratno i ne može se tolerisati. Antisemitizmu nije mesto u Nemačkoj. Zahvaljujem se snagama bezbednosti, posebno u ovoj situaciji."



Nekoliko nemačkih državljana je ubijeno tokom Hamasovog napada na Izrael. To je pomoglo da se eskaliraju tenzije u zemlji dok se nastavlja sukob Izraela i Gaze.

Sukobi na propalestinskim događajima u berlinskim četvrtima Nojkoeln i Krojcberg, kao i kod znamenite Brandenburške kapije, doveli su do povreda nekoliko policajaca u utorak uveče.



Šolc je tražio aktivnu diplomatsku ulogu u krizi u Gazi, putujući u Izrael, a zatim u Egipat da se sastane sa predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem.

Nemačka kancelarka je otvoreno pozvala na humanitarnu pomoć Gazi i da se pokrene istraga o "strašnom" vazdušnom napadu u kojem je ubijeno oko 500 civila u bolnici u Gazi u utorak uveče.


„Užasnut sam slikama eksplozije u bolnici u Gazi. Ranjeni su i ubijeni nevini civili. Naše misli su sa porodicama žrtava", napisao je on na platformi X.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR