Glas Javnosti

Antisemitski grafiti u obliku Davidove zvezde osvanuli na kućama u Berlinu! (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Stopa antisemitskih incidenata širom sveta je porasla nakon smrtonosnih napada Hamasa u Izraelu

Grafiti u obliku Davidove zvezde osvanuli su na kućama širom Berlina. Među stanovnicima javlja se ogromna zabrinutost a i strah jer je po svemu sudeđi stopa antisemitizma u porastu u Evropi.


Ovaj potez predstavlja vandalizam i vraća meštane u vreme kad se dogodio progon jevrejskog naroda 1930-ih, kada su nacisti obeležavali vrata jevrejskih preduzeća kako bi odvratili Nemce da ih koriste.



Mlada Jevrejka među onima koji su bili na meti vandalizma imala je mezuzu, zbirku stihova iz Tore, pričvršćenu za okvir vrata. Ona je za nemački list Bild rekla da je pronalazak grafita bio "veliki šok".


„Govorim hebrejski, pričam telefonom na hebrejskom i nosim Davidovu zvezdu, stvarno sam razmišljala da li da ostanem kod kuće“, rekla je ona.



Druga neimenovana žena, sa jevrejskim korenima i vezama sa Izraelom, rekla je za Tajms: „Ovde u Nemačkoj nam je rečeno da verujemo sistemu, da verujemo u slobodu i bezbednost, ali ne znam da li mogu.

„Ovo je prvi put od Šoa da se ovo zaista dešava u Nemačkoj. Ljudi treba da shvate da je zaista teško."


Portparol policije u Berlinu rekao je za Jevish Chronicle da je istraga u toku. „Sada je predmet naše istrage da se utvrdi da li su incidenti povezani“, rekli su oni.


Otkako je u smrtonosnom napadu Hamasa prošlog vikenda poginulo više od 1.300 ljudi, došlo je do porasta i antisemitskih i islamofobičnih incidenata širom sveta pogotovo u Evropi.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR