ЕкономијаEkonomske posledice krize zbog epidemije koronavirusa mogle bi da povećaju siromaštvo kod pola milijarde ljudi na svetu.


Naftni rat pogodio je američke naftaše i oni su se složili da smanje proizvodnju crnog zlata za 1,8 miliona barela dnevno, jer pad cena prisiljava lokalne kompanije da smanje svoju delatnost, javila je agencija Rojters pozivajući se na izveštaj američke Uprave za energetske informacije (EIA).


Ova kriza je jednako eksterna i interna, u startu je kriza ponude, ali ubrzo prerasta i u krizu tražnje.


Pandemija zbog koje su milioni prisiljeni da ostanu kod kuće, izgleda kao savršeno vreme za internet prodaju prehrambenih proizvoda, ali se to pretvorilo u borbu prodavnica "online" s porastom narudžbi, jer nemaju toliko kapaciteta da odgovore na dosad neviđeni skokovit rast potražnje.


Danska i Norveška su na vrhu liste zemalja koje će se najpre oporaviti od ekonomske krize nakon pandemije, a Srbija na sredini.


Zemlje proizvođači nafte okupljeni u grupi OPEK+, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, blizu su dogovora o smanjenju proizvodnje kako bi se stabilizovalo tržište, pod uslovom da to učine i SAD, javlja Rojters.Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja o posledicama pandemije, koje su predstavili Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje.


U prva dva meseca 2020. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 0,6 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.


Ruska Vlada uvela je kvote na izvoz žitarica do kraja juna, usled čega je izvoz od 43,3 miliona tona snižen na sedam miliona tona.


Radovi na njivi se tek zahuktavaju, podsećaju vredni ljudi


Ukupna procenjena vrednost proizvodnje u ratarstvu Republike Srpske (RS) u ovoj godini je oko 400 miliona konvertibilnih maraca (KM) i u planu je da se ratarskim kulturama zasije ukupna površina od oko 139 hiljada hektara, navodi se u Inofrmaciji u zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi RS za ovu godinu, a koji je usvojila Vlada u Banjaluci. 


  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета