Ekonomija
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da će turistički sektor zatražiti pomoć od države, jer će u suprotnom mnoga preduzeća koja se bave turizmom bankrotirati.


Država je za vreme vanrednog stanja stopirala otplatu kredita, na tri meseca, a sada na adrese dužnika počeli su da pristižu novi obračuni. Kamata, koju nismo plaćali tokom tromesečne pauze, podeliće se na ravne časti na preostale rate kojih će sada biti za tri više, kao što je i najavljeno.


Ceo svet se preko noći promenio izbijanjem COVID-19 pandemije, a ovaj virus uticao je na sve segmente poslovanja, posebno na globalno tržište IT usluga. Ono je moralo da se prilagodi novonastaloj situaciji i zaposlenima u ovom sektoru nametne potpuno novi izazov - izgradnju internih resursa u cilju što boljeg odgovora na krizu.


Stara domaća rakija "šljivovica" mogla bi uskoro zaista da postane i lek zahvaljujući aromi gljiva poznatih u narodu kao ćuranov rep i vilina kašika, koje imaju antioksativni i antimikrobni potencijal.


Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da će Grad Beograd pomoći ugostiteljima da prevaziđu probleme u kojima su se našli zbog epidemije.


ZA kilogram jabuka u trgovinskim lancima širom prestonice potrebno je izdvojiti i do 250 dinara, što je više nego za kilogram banana koje staju oko 120 dinara.


Savez samostalnih sindikata Srbije procenjuje da će na jesen zbog posledica pandemije virusa kovid-19 na privredu bez posla u Srbiji ostati od 250.000 do 300.000 radnika, rekao je sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović.


Cene svinjetine u Nemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klanice "Tenis" (Toennies) među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom. Uzrok masovne zaraze radnika ove klanice su loši životni uslovi. Klanica je zatvorena već tri sedmice,  pošto je više od 1.500 radnika pozitivno na Covid-19.


Neko ne može da sačuva ni dve ovce, a on čuva stado od 380 ovaca. Ljubinko Radević (63) iz zlatiborskog sela Jablanica od maja sam čuva stado na planinskim proplancima za mesečnu zaradu od 140.000 dinara.


U Bosni i Hercegovini u maju 2020. godine evidentirane je samo 4.800 poseta turista, što je trostruko više u odnosu na april 2020., kada je registrovano tek nešto više od hiljadu I po poseta turista, ali i za 96,9 odsto manje u odnosu na maj 2019. godine u kojem su turisti ostvarili više od 152 hiljade poseta, saopštila je Agencija za statistiku BiH.


Korona pandemija smanjila je direktne strane investicije u Srbiji u aprilu, za više od 30 odsto, ekonomisti očekuju da se taj trend nastavi. Glavni ekonomista Fiskalnog saveta Danko Brčerević podseća da su u aprilu ove godine neto direktne strane investicije u Srbiji iznosile 240 mil EUR, dok su u istom mesecu prošle godine ta ulaganja iznosila 355 mil EUR.


U Srbiji je bez posla u proteklih mesec i po dana ostalo više od 12.000 ljudi, prvi na udaru su bili mladi, osobe ženskog pola, zaposleni preko agencija i na određeno vreme, najkritičnija situacija u proizvodnom sektoru.


  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone