vladasrb

Izvor: Wikipedia

Mere Vlade Srbije za suzbijanje negativnih posledica epidemije korona virusa su dobrodošle, mogu da pomognu ali je njihov ishod prilično neizvestan, izjavio je za Fonet ekonomista I profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu (TMF) dr Petar Djukić.

On ističe da rezultati tek treba da se vide, i to ne samo u ukupnim podacima z ovu godinu, već i prema situaciji koja će se u socio-ekonomskom smislu pronlongirati na sledeće godine u sistemskom smislu. To znači da je prilično neizvesno kako će vanredne mere i ogroman intervencionistički zahvat, u visini od 11% potencijalne vrednosti BDP, možda i više,  uticati na budući razvoj i reforme u Srbiji, kaže Djukić. . 

 On smatra da ove mere u najvećem delu mogu da očuvaju ugrožena radna mesta, iako se postavlja pitanje da lii je to dugoročni cilj privrednog i tehnološkog razvoja.  

 Govoreći o uticaju ovih mera na poziciju malih i srednjih preduzeća, Djukić ističe da ta preduzeća mogu da se nadju u različitim pozicijama. Ima preduzeća, mada u malom broju, koja nemaju pad aktivnosti i narudžbina, na primer u segmentu građeviskih materijala ili specijalnih gradjevinskih usluga.

 Sa druge strane, ima i preduzeća koja su već ,,mrtva”. Što su ta preduzeća manja I u većoj meri orijentisana na lične usluge (prevoz, turizam, kozmetičke usluge) to su bliža kolapsu. Nabavka materijala, a pogotovo plaćanje zakupnine,  njima je veći problem nego isplata zarada, naročito ako imaju jednog ili dva zaposlena, kaže Djukić I dodaje da je veliki problem  nedostajući princip selektivnosti kao i sporovodljivost mera.  

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Generalni direktor Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić pozitivan je na virus korone, potvrđeno je večeras Tanjugu u toj ustanovi. Gajić je prevezen u Beograd u Kliničko bolnički centar „Dragiša Mišović“.

Vladimir Vladimirovič Putin poslao je u Srbiju svog najboljeg "ubicu korone", najvećeg ruskog stručnjaka za biološki rat, general-majora Mihaila Černišova.

Fudbalski klub Novi Pazar ima još trojicu igrača zaraženih korona virusom, pa se broj obolelih fudbalera u tom kolektivu popeo na šest. Iz ovog kluba kažu da su obavljeni razgovori sa klupskim lekarom i štabom koji je odredjen za novonastalu situauciju i da je procenjeno da će biti zaustavljeno širenje virusa.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета