Glas Javnosti

ZDRAVLJE PUTEM DORUČKA ULAZI: Namirnice koje treba izbegavati za doručak – povećaju upale u telu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Uravnotežen doručak je važan za vaše zdravlje. Prava hrana za doručak može da obezbedi vašem telu korisne hranljive materije, vitamine i minerale koji će vam pomoći da započnete dan na najbolji mogući način. Međutim, postoje namirnice za doručak koje su, iako veoma ukusne i primamljive, nezdrave za vas, a ove namirnice za doručak mogu doprineti upali u vašem telu.

Upala se javlja prirodno sve vreme. Ako se posečete na papir,  vaš prst postaje crven i otečen – onda počinje da zarasta. Ovo je imuni odgovor tela da kontroliše krvarenje i spreči infekciju u posekotini.

Pošto zapaljenje ponekad može biti reakcija koja je u suštini preteča zarastanja, ne želite da je sprečite u svim situacijama.


Problem se javlja kada imate veće hronične upale. Ova vrsta upala je više sistemska od lokalizovane posekotine i javlja se kontinuirano tokom vremena. Na primer, reumatoidni artritis je oblik hronične upale, jer upaljene ćelije napadaju zglobna tkiva, što dovodi do hronične nelagodnosti i bola.

Sve u svemu, hronična upala je povezana sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes, bolesti srca i moždani udar.

Takođe je vođena faktorima životnog stila kao što su ishrana, stres, san i vežbanje.

Na primer, sedalaćki način života, hronični stres, nedovoljno sna i konzumiranje visoko obrađene ishrane pune zasićenih masti, natrijuma i dodatog šećera povećavaju rizik od hronične upale.

Kada je u pitanju vaša ishrana, možda redovno jedete neku hranu koja može doprineti većoj upali, a to bi moglo biti ono što jedete za doručak svaki dan.

Sendviči

Kada je u pitanju upravljanje zapaljenjem, dr Ejmi Gudson za doručkak predlaže ograničavanje hrane sa visokim sadržajem šećera i zasićenih masti.

„Zasićene masti koje se nalaze u sendvičima, pecivima i većini smrznutih namirnica za doručak mogu doprineti povećanju holesterola i upale ako se redovno konzumiraju tokom dužeg vremenskog perioda“, kaže Gudson.


I ne samo to, već neka brza hrana dolazi sa trans mastima, još jednom vrstom masti za koju se zna da je direktno povezana sa višim nivoima upale u telu.

Svetska zdravstvena organizacija predlaže da u potpunosti izbegavate trans masti ako možete.

Da biste smanjili upalu i još uvek mogli da uživate u hrani koju volite, Gudson predlaže da izaberete sendviče za doručak napravljene od nemasnog mesa i hleba od celovitog zrna.

Instant ovsena kaša sa ukusom

Takođe, na listi skrivenih inflamatornih namirnica je i omiljeni klasik: instant ovsena kaša. Međutim, stručnjaci upozoravaju da brže nije uvek i bolje.

„Naravno, ovsena kaša je klasičan doručak koji je pun zdravih vlakana, vitamina i ugljenih hidrata. Međutim, ako se odlučite za aromatizovanu varijantu koja sadrži dodatne šećere, možda ćete doprineti vašoj upali“, dodaje ona.

To je zato što su, nažalost, istraživanja otkrila da ishrana bogata dodatkom šećera može povećati proinflamatorne markere u telu, što na kraju povećava upalu.

Da biste smanjili upalu, držite se ovsene kaše bez ukusa i dodajte sveže bobice i malo javorovog sirupa za dodatni ukus.

Mafini

Ono što je privlačno kod peciva za doručak kao što su mafini ili krofne je to što su ukusna, brza i laka, naročito kada ste u žurbi. Nažalost, oni često mogu da sadrže velike količine sastojaka za koje se zna da izazivaju upalu kada se konzumiraju u velikim količinama.

„Mnogi mafini su puni dodatog šećera, zasićenih masti i drugih proinflamatornih sastojaka. Iako mafini mogu delovati kao zdrav obrok, u zavisnosti od toga kako su napravljeni, možda nisu odličan izbor za ljude koji pokušavaju da smanje upalu“.


Ne samo da dodatni šećer deluje kao pro-upalni sastojak, već je otkriveno i da belo brašno, koje je rafinisani ugljeni hidrat, ima proinflamatorne efekte.

Prerađeno crveno meso

Meso za doručak kao što je kobasica je ukusno za početak dana i savršen je prilog uz kajganu i vašu omiljenu šoljicu kafe. Nažalost, ovi prerađeni proizvodi od crvenog mesa možda neće učiniti nikakvu uslugu vašem telu kada je u pitanju upala.

Kobasice sadrže mnoga jedinjenja koja se nazivaju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE). Ova jedinjenja su povezana sa višim nivoima upale i praćena su do hronične bolesti i specifičnih vrsta karcinoma.

Ne morate u potpunosti da izbegavate svoje omiljeno meso za doručak, ali možete se ograničiti tako što ćete ga sačuvati za posebne prilike.

Beli hleb

Shvatamo, nema ništa tako ukusno kao parče tosta sa toplim puterom ujutru. Međutim, na žalost, beli hleb se pravi od belog brašna, koje se brzo vari i može oststvoriti osećaj gladi za sat ili dva. Belo rafinisano brašno je povezano sa povećanim nivoom upale.

Zamenite svoje opcije belog brašna za doručak na bazi pšenice i na dobrom ste putu da smanjite upalu. Celovita zrna su povezana sa smanjenjem upale i smanjenjem rizika od hroničnih bolesti, ali imaju i druge zdravstvene prednosti kao što je gubitak težine.


Palačinke

Palačinke i vafli imaju tendenciju da budu koncentrisani izvor belog brašna i dodatog šećera i često imaju vrlo malo proteina ili vlakana da uravnoteže šećer. I na sve to, ko ne voli da ih preliva sirupom i šlagom? Nažalost, ova kombinacija je recept za inflamatornu katastrofu.

Konzumiranjem s vremena na vreme, palačinke ne prave problem. Međutim, ako se redovno oslanjate na njih za brzo povećanje energije ujutru, možda je vreme da ih menjate za nešto uravnoteženije, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR