Glas Javnosti

RAZMISLITE DA LI BI OPET JELI SENDVIČE: Šest načina na koje vas sendvič ubija

Hrana
Autor: Glas javnosti

Možda izgleda "nevino" na tanjiru, ali vaš sendvič je verovatno svojevrsna tempirana bomba, tvrde stručnjaci za ishranu.

Većina sendviča sadrži nezdrave masnoće, sol, šećer i ugljene hidrate. Ali, nema potrebe izbacivati sendviče iz svoje prehrane, tvrdi dr. Lisa Jang, profesorka nutricionizma, piše IndexFit.

“Ne morate žrtvovati sendvič, ali pokušajte da zamite prerađeno meso ćuretinom, piletinom na žaru ili dodajte malo humusa ili avokada”, rekla je za „The Post“.


Evo kojih je šest načina na koje sendvič pokušava da vas ubije:

Hleb

Hleb je ono što sendvič čini sendvičem. Ali nije svaki hleb zdrav. Beli hleb je izvor kalorija iz ugljenih hidrata, zbog čega nivo šećera u krvi naglo raste, a zatim opada. Daleko je zdravije jesti hleb od celog zrna jer sadrži vlakna koja vam pomažu da ostanete siti i pruža druge zdravstvene beneficije kao što je održavanje stabilnog šećera u krvi.

So

So je glavni uzrok visokog krvnog pritiska, kao i srčanog i moždanog udara, a prisutna je u mnogim sendvičima. Velike količine natrijuma nalaze se u prerađenom mesu kao što su šunka, salama i slanina, i može se ušunjati u vaš sendvič u obliku sosa, začina, namaza, hleba i sira… Pokušajte da izaberete sveža pileća ili ćureća prsa kako biste smanjili unos natrijuma.

Zasićene masti

Zasićene masti se nalaze u siru i mesu, koji su glavne komponente većine sendviča. U stvari, 79 odsto sendviča sadrži meso, živinu ili ribu kao primarno punjenje, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

Zamenom paradajza, zelene salate, kiselih krastavaca i drugih preliva sirom i odabirom nemasnog svežeg mesa umesto prerađenog mesa, možete znatno smanjiti količinu zasićenih masti u svom sendviču.


Šećer

Teško ćete dodati šećer u svoj sendvič, ali morate znati da se on nalazi u mnogim aditivima koje dodajemo, na primer u kečapu, a takođe je i jedan od sastojaka za pripremu hleba. Kečap možete zameniti senfom, ali senf ima mnogo natrijuma, pa koristite kašičicu umesto kašike.

Nitrati

Nitrati i nitriti se dodaju mesnim proizvodima tokom procesa sušenja mesa. Ali u našim crevima, oni „mogu stvoriti kancerogene hemikalije koje mogu doprineti riziku od raka“, rekao je Jang.

Štaviše, „prerađeno meso sadrži previše natrijuma i konzervansa“, dodala je ona, savetujući potrošače da ih izbegavaju kad god je to moguće.

Veličina porcije

Veličina porcije je stalni problem u zapadnoj ishrani, a sendviči nisu izuzetak. Prosečan sendvič od ćuretine pre 20 godina sadržao je oko 320 kalorija, prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv. Današnji prosečan sendvič od ćuretine može da dostigne neverovatnih 820 kalorija.

„Kada me ljudi pitaju kakav sendvič me ne deblja, moj odgovor je pola sendviča“, našalila se Jang.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR