Glas Javnosti

ZBOG OVOGA KASNE OPERACIJE: Srbiji nedostaje više od 200 anesteziologa da bi se smanjile liste čekanja

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Srpskim bolnicama nedostaje više od 200 anesteziologa kako bi liste čekanja na operacije i zahvate bile "kraće", kaže Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju u Nišu koji je od januara i predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista.

Janković jaže da je ova grana medicine s pravom na prvom mestu deficitarnih medicinskih struka u ponudi lekarskih specijalizacija i tome će, pored ostalog, biti posvećeno više pažnje na 10. Međunarodnom prolećnom simpozijumu anesteziologije i intenzivne terapije, koji se od 21. do 23. aprila održava u Nišu.

On je ukazao na velike liste čekanja za ortopedske operacije i pritisak koji to stvara na ionako mali broj anesteziologa.


„Moderna anestezija više nije samo uspavljivanje pacijenata, to je kompletna perioperativna medicina. Zahtevi moderne medicine su mnogo veći, mi radimo uglavnom u jedinicama intenzivne nege što se vidleo i tokom kovida“, objasnio je Janković.

Kaže da je situacija sa nedostatkom anesteziologa slična i u zapadnoevropskim zemljama.

Kao razloge što mladi lekari izbegavaju ovu specijalizaciju navodi to što radnog vremena nema, pažnja tokom rada mora biti na visokom nivou jer i mala greška može da ima kobne posledice. Jedan od razloga je i to što u jedinicama intenzivne nege pacijenti svakodnevno umiru, što dovodi do, kako kaže, emotivnog izgaranja lekara.


Sagovornik N1 podseća da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo nedostatak anesteziologa i sastavilo listu od 13 deficitarnih specijalizacija, na kojoj anesteziologija na prvom mestu, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR