Glas Javnosti

LEKARI ODLAZE, ZDRAVSTVENE USTANOVE OSTAJU BEZ KADRA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Problem je u tome što lekari dobiju specijalizaciju, završe i onda odlaze i više ne rade u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su dobili specijalizaciju.

U domovima zdravlja, u opštnama Kolubarskog okruga, kao i u Opštoj bolnici u Valjevu, "ima svega kada je u pitanju Republički fond za zdravstveno osiguranje - ima lekova, ima sanitetskog materijala, ali nema dovoljno kadrova".

Ovo je zaključeno nakon sastanka direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prof. dr Sanje Radojević Škodrić sa direktorima svih zdravstvenih ustanova u Kolubarskom okrugu, direktorom RFZO - filijala Valjevo Milanom Vilotićem, gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem i načelnikom Kolubarskog upravnog okruga Milošem Milutinovićem.

Dr Sanja Radojević Škodrić je, nakon obilaska Opšte bolnicu, govorila o tome šta RFZO može da uradi kako bi se poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite, ali i olakšao rad zdravstvenim radnicima.


"Kako u domovima zdravlja, tako i ovde u Opštoj bolnici u Valjevu, konstatacija nakon sastanka je da zaista svega ima kada je u pitanju Republički fond. Ima lekova za pacijente, ima sanitetskog materijala, što nam je takođe bilo jako važno da proverimo, jer znate da je to krenulu po centralizaciji. Ono što je konstatovano kao problem, jeste kadar. Kadar je problem u celoj Srbiji, tako i u ovom kraju i to je ono što je i Ministarstvo zdravlja uočilo i što zaista na tome moramo da radimo i da nađemo način kako da zadržimo kadar, naročito onaj koji odlazi na specijalizaciju", kazala je i dodala:

"Ljudi dobiju specijalizaciju, završe i onda odlaze i više ne rade u toj zdravstvenoj ustanovi u kojoj su dobili specijalizaciju. Taj problem definitivno mora da se reši, naročito iz tih razloga što u većini ovih zdravstvenih ustanova je takvo stanje da će uskoro lekari i srednji kadar otići u penziju, i nepophodno je da se na ta mesta primi što više mladih ljudi. U nekim domovima zdravlja ima dosta mladih medicinskih sestara i tehničara, odnosno srednjeg kadra, tako da će se oni uskoro ugovoriti od strane Republičkog fonda, to je zaista jako značajno”.

Ono što Republički fond može još da uradi jeste da izmeni pravilnik na kome se intenzivno radi, tako da će moći ne samo lekari, već i srednji medicinski kadar da se ugovara o dopunskom radu, navela je Radojević Škodrić i dodala da, ukoliko rade u jednoj zdravstvenoj ustanovi, oni će moći sada po ugovoru o dopunskom radu da se angažuju i u drugoj zdravstvenoj ustanovi koja ima nedostatak kadra, prenose Kolubarske.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR