Glas Javnosti

KONDILOMI SVE ZASTUPLJENINI U SRBIJI : Šta kažu lekari, šta je uzrok?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vrlo neprijatne polne bradavice muče mnoge, a poseban problem pravi to što se – uporno vraćaju. Stoga mnoge devojke imaju utisak da ih lekari lažu, tj. da im ne urade tretman kako treba, jer posle uklanjanja kondilomi se ponovo pojave i onde bude sve isto u krug

Šta su zapravo kondilomi, šta ih izaziva, kako se tretiraju i koja je istina iza svega, za jedan portal priča dr Bojan Inđić, specijalista ginekologije i akušerstva, saradnik u VTO timu dr Zorice Crnogorac.

„Genitalni kondilomi su jedan od najčešćih oblika seksualno prenosivih bolesti. Kondilome izazivaju humani papiloma virusi – HPV. Gotovo svaka seksualno aktivna osoba će tokom života nekada biti inficirana nekim od sojeva humanih papiloma virusa. Mogu biti mali ili veliki, različite boje i oblika, ali u većini slučajeva su toliko mali da se ne mogu golim okom videti. Neki tipovi humanih papiloma virusa izazivaju kondilome, najčešće 6 i 11, neki drugi izazivaju karcinom“, priča doktor.

Simptomi kondiloma

Kod žena kondilomi mogu da rastu spolja na vulvi, oko anusa, unutra u vagini, analnom kanalu ili grliću materice.

„Kondilomi mogu narasti u ustima i grlu osobe koja je imala oralni seksualni kontakt sa zaraženom osobom. Kondilomi su najčešće male izrasline boje kože ili ružičaste, pojedinačne ili u grupama, ponekada izazivaju nelagodnost i svrab, retko vaginalno krvarenje. Ponekad su u nivou kože, veoma mali i teški za razlikovanje od drugih promena. Kod žena sa oslabljenim imunosistemom mogu značajno narasti“, kaže dr Inđić.


Uzročnici

Uzročnici kondiloma su humani papiloma virusi, kaže naš sagovornik.

„Postoji bar 40 različitih sojeva ovog virusa koji su izolovani iz genitalnog predela. I gotovo uvek se prenose seksualnim kontaktom, mada je moguć i kontakt koža na kožu. Mogu biti toliko mali da niste svesni da ih imate, te ih možete preneti svom partneru.“

Dr Inđić navodi koji su faktori povišenog rizika od kondiloma.

 Nezaštićen seks sa više različitih partnera

– Postojanje neke druge seksualno prenosive infekcije

– Početak seksualnih odnosa u ranom životnom dobu

– Sve osobe sa oslabljenim imunosistemom, kao što je HIV

Komplikacije

„Karcinom grlića materice se dovodi u vezu sa određenim tipovima HPV virusa. Takođe, ova infekcija može biti uzročnik karcinoma vulve, anusa, penisa, usta ili grla. HPV infekcija ne dovodi uvek do karcinoma, ali je važno da žene imaju redovne PAPA testove, posebno one kod kojih su već dokazani visokoonkogeni tipovi virusa“, kaže dr Inđić.

Tretman

A kako izgleda lečenje kondiloma? I zašto se mnogi žale da im se vraćaju iako su se podvrgli tretmanu, pa se osećaju iznevereno?

„Trenutno ne postoji nijedan efikasan tretman za potpunu eliminaciju HPV infekcije u svim inficiranim ćelijama u tkivu. Kod većine žena koje imaju adekvatan imunosistem, infekcija – kao i manji kondiomi – nestaju spontano nakon dve godine. Krioterapija, laser koagulacija, elektrokoagulacija su efikasni tretmani za uklanjanje kondiloma, dok je veće izraštaje ponekad potrebno hirurški ukloniti. Nakon uklanjanja kondiloma, ukoliko infekcija virusiom i dalje postoji, moguć je ponovni porast kondiloma, posebno u stanjima slabog imuniteta.

Genitalni kondilomi u trudnoći

Da sve bude gore, kondilomi su mogući i u trudnoći.

„Neki genitalni kondilomi u trudnoći imaju tendenciju porasta, ali najčešće ne predstavljaju ozbiljan rizik ni za majku ni za plod. U nekim slučajevima kondilomi spontano nestaju u nedeljama nakon porođaja. Opisani su retki slučajevi prenosa virusa uzročnika kondiloma na plod tokom vaginalnog porođaja. Obično su bezbolni, ali ukoliko naglo porastu, stvaraju nelagodu, svrab, krvarenje i nekada ih je neophodno ukloniti u trudnoći. Proces se izvodi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji i nosi mali rizik za majku ili plod. Radi se krioterapijom, elektrokoagulacijom, laserom ili hiruškom ekscizijom, najčešće u prvom ili drugom trimestru.“

Doktor Inđić dodaje da, ukoliko kondilomi u trudnoći narastu toliko da predstavljaju prepreku za vaginalni porođaj, trudnicama se obično predloži carski rez.

Najbolja prevencija – vakcinacija

Najbolja moguća prevencija kondiloma je smanjenje broja seksualnih partnera, kao i vakcinacija protiv HPV virusa. Barijerne metode kontracepcije kao što je kondom štite od kondiloma, ali ne u potpunosti.

„Danas je dostupna efikasna prevencija nastanka kondiloma i karcinoma uzrokovanog humanim papiloma virusom. Vakcina se preporučuje u dobi od 11 do 12 godina, mada se može dati već sa 9 godina, pa sve do početka seksualne aktivnosti. Idealno je da dečaci i devojčice prime vakcinu pre stupanja u prvi seksualni kontakt. Postoje različite vakcine, s tim što ne pokrivaju sve tipove virusa, već najčešće izazivače kondiloma i karcinoma.“

Doktor kaže da su neželjeni efekti vakcine retki i najčešće blagi

„Dokazano je da HPV vakcina smanjuje incidencu, tj. učestalost karcinoma za 90 odsto. U zemljama u kojima dugi niz godina postoji visoka svest o vakcini i visok obuhvat vakcinacijom značajno je smanjen nastanak karcinoma, i to ne samo karcinoma grlića materice.“

Kada posetiti doktora

Ukoliko primetite bilo kakvu promenu na genitalijama kod sebe ili svog partnera koja ne prolazi tokom nekoliko dana, neophodno je da se javite svom ginekologu koji će postaviti tačnu dijagnozu i predložiti plan praćenja i lečenja, savetuje ginekolog Bojan Inđić.

Glas javnosti/Nova.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR