Glas Javnosti

ZAVISNOST OD INTERNETA KAO HEROIN! Deca ne piju i ne jedu par dana, a onda slede EPI NAPADI

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Prema nekim podacima dnevno provedemo gledajući u mobilni telefon, kompjuter, ili tablet čak osam sati.

Istraživanja koje je radio „EU kids online“ pokazuje da učenici provode na internetu, u proseku, više od tri sata dnevno, najstariji i do četiri i po sata, dok dve trećine njih vikendom provodi između četiri i sedam sati.

Internet nam je postao sredstvo za rad. Za vreme pandemije postao je mnogima jedini način rada, a i đacima je jedno vreme bio jedini način učenja, komuniciranja sa profesorima i drugarima. Međutim, preterani boravak u virtuelnom svetu u jednom trenutku postaje ozbiljan problem koji zahteva lečenje.


Gost Beogradske hronike, psihijatr dr Ivica Mladenović, navodi da u principu većina ispitanika koji su navedeni u nekim od ovih kategorija u istraživanju "Eu kids onlajn" su pod rizikom da razviju zavisnost od interneta. 

- Ako neko dete provede više od dva sata onlajn, to je rizično vreme i to dete je pod rizikom, mada ne znači još uvek da je zavisnik. S druge strane, da bi se govorilo o zavisnosti ili o zloupotrebi moraju da postoje neki drugi parametri. Istraživanje je pokazalo da 20 odsto njih zapostavlja neke osnovne životne potrebe i nažalost, upravo su to deca koja dolaze na lečenje. To znači da propuštamo nekih 50 do 60 odsto dece koja bi mogla da dođu ranije na lečenje i koja bi imala mnogo bolje rezultate, s obzirom na to da ovi dolaze u završnoj fazi.
To jeste izuzetno veliki problem, ali se bojim da se rešenje ne nazire - navodi dr Mladenović

Kroz terapiju mora da prođe cela porodica

U dnevnu bolnicu Instituta za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici nedeljno u proseku dolazi jedno do dvoje dece. Međutim u terapeutski program uđe samo jedno dete mesečno, a 70 odsto ne ulazi u program zato što on zahteva da se uključe i roditelji.

- A onda to roditelji ili ne mogu ili ne žele i pomoć traže na raznim drugim stranama koje ne daju dobre rezultate. Tako da za nas ostaju najteži pacijenti, koji su napustili školovanje, oni koji su završili u urgentnom centru jer nisu jeli po par dana, ili nisu pili tečnost dan ili dva. I posle epi napada i svega toga, tek onda dolaze kod nas. To je poražavajuće i moramo da pokrenemo da deca dolaze ranije - naglašava droktor.

Terapija je zahtevna, traje dva do tri meseca, i mora da dolazi cela porodica. Najbolje funkcionišu svakodnevne posete dnevnoj bolnici od 9 do 13 sati. Kako navodi doktor Mladenović, na Institutu se postižu izuzetno dobri rezultati od preko 70 odsto uspešno izlečenih pacijenata, što su izuzetno dobri rezultati.

- Inače, virtuelni prostor ima nivo adiktivnosti heroina. Ali nažalost, ja tu ne vidim rešenje. To je tako privlačan prostor da jednostavno ne postoji rešenje - priznaje sagovornik RTS-a, dr Ivica Mladenović, psihijatar, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR