Glas Javnosti

PAKAO NA INTERNETU: Vrebaju DEVOJČIĆE, a ne zaostaju ni DEČACI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izgledalo nam je da će internet spasiti svet i malo ko se osvrtao na mračnu stranu tehnologije.

Priče o zloupotrebama opisivane su kao teorije zavere sve dok 2013. Edvard Snouden, kompjuterski tehničar pod ugovorom u američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj službi, nije otkrio da svet već uveliko nije onakav kakvom smo mu se nadali u digitalnoj eri.

Nina Mitić iz Sektora za antidiskriminacionu politiku i rodnu ravnopravnost istakla je za RTS da u 21. veku, u eri tehnološkog razvoja, digitalno nasilje može da se svrsta u isti nivo i sa psihičkim, fizičkim i bilo kojim drugim oblikom nasilja, piše Blic.



Objasnila je da digitalno nasilje predstavlja govor mržnje, pre svega povrede ličnog svojstva. Zatim, može biti po političkoj osnovi, širenje dezinformacija, izazivanje rasne, verske ili bilo koje druge mržnje.

Smatra se da je sve što je povreda ličnog svojstva digitalno nasilje.

Nažalost, ukazala je na to da je prijavljivanje nasilja vrlo malo, skoro nikakvo.

"U prethodnoj godini u MUP-u je bilo negde oko 400 prijava, a procesuirano je oko 200. Sva procedura je izuzetno spora, ali za to nisu krivi državni organi jer je procedura takva da se traži odobrenje od drugih organa, od drugih država. Recimo, za Tviter to je američko tržište, za Tik-Tok je Kina, tako da se zbog toga tako dugo čeka da bi se ceo proces priveo kraju" - navela je Mitićeva.



Istakla je i podatak da su žene i devojčice 27 puta ugroženije od muškaraca i dečaka.

Najavila je i za sledeći četvrtak konferenciju "Ljudska prava u digitalnom dobu", koja će biti dostupna onlajn svim građanima.

"Prevencija je nešto što je bitno i osnaživanje žena. Kada ste žrtva nasilja osećate sram, nemate dovoljno hrabrosti a možda ni podrške da prijavite nasilnika. Strah je prisutan. Treba razgovarati i kazati kako možete da budete zaštićeni jer država ima aparate kako da vas zaštiti, ali ne možete očekivati da država može da procesuira ukoliko ne prijavite" - naglasila je Mitićeva.



Upozorila je i da primena veštačke inteligencije doprinosi još jednoj vrsti nasilja, zato što iznošenje bilo čega što je vezano za privatni i poslovni život, a u negativnom smislu, može da pokrene lavinu problema i drugih nasilnika.

"Nasilje nikad nije samo, kada ga doživite i vaša porodica ga doživi i nikad nije jedan problem. Ako ne odreagujete na stavove pojedinaca vi ste učesnik u tome vi podržavate nasilje. Dakle, reagujte, prijavite pa čak i da ne znate tu osobu" - poručila je Mitićeva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR