Glas Javnosti

DA LI IMA ONLAJN SAHRANA, PA DA SVI LAJKUJU! Urnebesni komentari na Tviteru nakon uvođenja paljenja sveća preko interneta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Velika polemika se pokrenula na Tviteru zbog uvođanja opcije onlajn paljenja sveća.

- Šta mislite o onlajn paljenju sveća? Meni zvuči jezivo - glasi pitanje na tviteru. Sudeći po komentarima ispod tvita mnogi građani nisu bili upućeni da će ova modernizacija biti i kod nas.

- Šta je to? Kako misliš onlajn paljenje sveća - pitali su se neki tviteraši. - Elektronska usluga obavljivanja umrlica izjavljivanja saučešća, pomena, paljenja sveća - odgovorila je građanka koja je i objavila tvit.


- Elektronski poručite i neko umesto vas ode i upali sveću. - Da li ima onlajn sarana pa da svi lajkuju - piše u jednom od komentara, dok u drugom stoji:

- Šalju se emotikoni i gifovi? Bože me sačuvaj, sve će da obesmisle. Pre nekoliko godina još videh u nekim crkvama na zapadu lampice umesto sveća. Ubaciš novčić upali se lampica sija neko vreme i to je to.


Neki pak smatraju da se ovim obesmišljava duhovnost te i da novi običaji koji se nameću odvajaju ljude od suštine.

- Pa ne sviđa mi se. Zar nije poštovanje pokojnika posetiti mu grob ako nisi u mogućnosti tu je crkva. Meni zvuči strašno:

- Meni je jezivo i izjavljivanje saučešća preko zida Fejsbuka, a o paljenju sveća onlajn je je bespotrebno i pričati. To su stvari koje se obavljaju lično u tišini - smatra jedna građanka.


Podsetimo, modernizacija koju priprema javno preduzeće Pogrebne usluge pomoći će, onima koji žive daleko i ne mogu da održavaju grobna mesta rođaka. Najavili su da će uskoro preko aplikacije i sajta moći da se upali sveća, naruči venac ili postavi klupa na groblju.

Ideja je da se klikom putem aplikacije na mobilnom telefonu uradi sve u vezi sa odavanjem pošte najmilijima, kažu u JKP "Pogrebne usluge".

- Ovo je projekat, u interesu naših sugrađana da na što lakši način pronađu parcelu, grobno mesto, odaju poštu, polože cveće, zapale sveću ili da objave elektronsku čitulju u štampanim medijima - rekao je Vladan Đukić, v. d. direktora JKP "Pogrebne usluge" za RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR