Glas Javnosti

VODENI KEFIR piće koje sadrži antioksidanse, vitamine, minerale, enzime i probiotike

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Može se pripremiti vodeni kefir koji pokazuje niz pozitivnih efekata na čoveka, a priprema je vrlo jednostavna.

Odlična je zamena za sok a i pogodan je za sve koji ne preferiraju ili ne mogu konzumirati mlečni kefir. Mnogi nazivi kao što su tibicos, tibi, vodeni kefir, šećerni kefir, japanski kristali ili biserne suze  prate ovaj probiotik koje nastaje fermentacijom tibicos kefirnih zrnaca. 


Bakterije zrna kefira, od kojih su neke i probiotici , proizvode antifungalne supstance, a pored toga, vodeni kefir se vezuje za zdravlje usne duplje i digestivnog sistema.

Kako napraviti vodeni kefir

Napraviti probiotičko piće vodenog kefira jednostavno je i zabavno. Možete se igrati raznim dodatcima poput suvog voća, đumbira ili agruma...

Za osnovni recept potrebni su vam tibicos kristali, filtrirana voda i smeđi šećer.

Potreban pribor:

•    čista staklena flaša od 2 l sa širokim otvorom
•    plastično sito
•    plastična ili drvena kutlača

Treba izbegavati sve metalno jer kefir zrnca ne reaguju dobro s metalom. Koristite plastični ili drveni pribor.

Osnovni recept: za staklenu flašu od 2 litre

•    6 kašika Tibicos kristala
•    6 kašika smeđeg šećera
•    6 komada suvog grožđa ili drugo suvo voće po izboru
•    1 limun ili naranča, narezan na četvrtine
•    filtrirana voda


Priprema:

U čistu staklenu flašu stavite vodu, šećer, zrnca kefira i suvo voće po želji. Promešajte i pokrijte tanjirićem. Ne držite na direktnom suncu nego na sobnoj temperaturi u kuhinji. Fermentacija traje po želji, 24, 48 ili 72 sata.

Što se duže fermentira, kefir postaje jači - jačeg okusa i više gaziran. 24-satni kefir deluje kao laksativ, a 48-satni stabilizira crevne funkcije. Kada prođe željeno vreme fermentacije tekućinu procedite kroz sito, maknite voće, a zrnca dobro i pažljivo isperite pod mlazom vode. Tekućina koju ste procedili je vodeni kefir i možete ga držati u frižideru do 5 dana.

Sa zrncima koja su ostala možete početi ciklus ponovo. Kristali će se svakim ciklusom povećavati u volumenu. Što ima više šećera to je veći volumen zrnaca.

Svi pozitivni efekti VODENOG KEFIRA

- leči želudac i creva, uspostavlja redovitu probavu i čisti creva 

- pomaže kod bolesti bubrega

- uklanja višak vode iz organizma

pomaže u odstranjivanju loših bakterija iz organizma i uspešno uklanja gljivice, posebice candidu albicans.

- uklanja simptome stresa poput opadanja kose, masne ili preterano suve kože, pucanja noktiju

- pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica, pa je pogodan kod raznih oblika anemije i obilnih krvarenja
Čuvanje vodenog kefira: Ako želite napraviti pauzu, možete zrnca staviti u staklenu flašu s malo vode i malo šećera i držati u frižideru do 5 dana. Za dužu pauzu morate dehidrirati ili zamrznuti kefirna zrnca.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR