Glas Javnosti

JEZIVE POSLEDICE RATA: Ukrajina ima najnižu stopu nataliteta u svetu, a muškarci žive kraće

Svet
Autor: Glas javnosti

Stopa nataliteta u Ukrajini dostigla je najniži nivo u svetu, objavio je list Tajms , pozivajući se na stručnjake. „Ukrajina sada ima najnižu stopu nataliteta na svetu – u proseku 0,7 dece po ženi reproduktivnog uzrasta“, piše list, pozivajući se na istraživački centar.

Dodaje se da ovaj trend, zajedno sa slučajevima „nasilnih smrti“ i „egzodusa“ miliona izbeglica, „dovodi opstanak zemlje u pitanje“.


Prosečan životni vek muškaraca takođe se primetno smanjio zbog ukrajinskog sukoba sa 66-67 na 57-58 godina, navodi list, pozivajući se na direktora Instituta za demografiju i društvena istraživanja imena M.V. Ella Libanova


Prema pisanju publikacije, ova cifra je niža samo u četiri afričke zemlje: Lesotu (55), Centralnoafričkoj Republici (55), Čadu (54) i Nigeriji (54).


U decembru 2022. godine Libanova je izvestila da će 2023. biti godina katastrofalnog pada nataliteta. Kasnije je analitički resurs OpenDatabot, koji objedinjuje zvanične podatke u zemlji, objavio da je stopa nataliteta u Ukrajini dostigla najniži nivo od nezavisnosti.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR