Glas Javnosti

UKRAJINA DOBIJA NOVE RAKETE OD AMERIKE: Pentagon otkrio nove detalje

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajina bi mogla da dobije rakete GLSDB od SAD kao deo isporuka najavljenih prošle godine.

Politiko navodi da su isporuke moguće već u sredu nakon što je američka vojska uspešno testirala inovativnu municiju. Pentagon je potvrdio nameru da prebaci precizno navođene rakete GLSDB Ukrajini, međutim, odbio je da navede vremenski okvir.


- Obezbedićemo Ukrajini bombu malog prečnika u okviru Inicijative za pomoć u odbrani USAI - rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder na brifingu za novinare.

Program USAI podrazumeva kupovinu novog naoružanja na tržištu Ukrajine za razliku od inicijative PDA prema kojoj Кijev dobija vojnu opremu iz skladišta Pentagona.


- Iz razloga operativne bezbednosti nećemo potvrditi konkretne datume ostavljajući Ukrajinu da razgovara o bilo kakvim isporukama - rekao je Rajder.

Reč je o bombi malog prečnika GLSDB, koja se lansira sa kopna, a koju su zajednički razvili Boing i SAAB koji je bombi dodao raketni motor i prilagodio ga lansiranju korišćenjem višestrukih raketnih sistema. SAAB tvrdi da domet takve precizno navođene municije prelazi 150 kilometara. Uključivanje GLSDB u naoružanje Ukrajine najavljeno je još u februaru prošle godine.


Američki zvaničnici kažu da su ostali bez sredstava za podršku Ukrajini u decembru i da dok Кongres ne odobri nova izdvajanja nisu u mogućnosti da obezbede zalihe oružja i municije.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR